ua en ru

СБУ викрила конвертцентр, що вивів у "тінь" понад 400 млн гривень

СБУ викрила конвертцентр, що вивів у "тінь" понад 400 млн гривень Фото: вилучені печатки та мобільні телефони

Учасники оборудки створили понад 40 фіктивних транзитно-конвертаційних структур

Служба безпеки України припинила діяльність конвертаційного центру, через який тільки впродовж року було виведено у тіньовий обіг понад 400 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Зазначено, що учасники оборудки створили понад 40 фіктивних транзитно-конвертаційних структур, на банківські рахунки яких переводили кошти підприємства реального сектору економіки.

"Зловмисники надавали послуги з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та переведення безготівкових коштів у готівку. Для зняття грошей використовувались відділення низки відомих комерційних банків. За свої послуги ділки отримували 10-12% від загальної суми, виведеної у "тінь" готівки", - йдеться в повідомленні.


Оперативники СБУ спільно з представниками фіскальної служби провели обшук в офісі конвертцентру, який знаходився в Києві та був обладнаний сучасними системами безпеки та контролю доступу.

"Правоохоронці вилучили печатки фіктивних підприємств, чекові книжки, "чорну" бухгалтерію, комп’ютерну техніку, засоби мобільного зв’язку, банківські картки та інші докази незаконної діяльності його організаторів. На рахунках фіктивних підприємств заблоковано 1,5 мільйона гривень", - доповіли у відомстві.

За матеріалами Управління СБУ в Чернігівській області відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212 КК (ухилення від сплати податків). Тривають оперативно-слідчі дії.

Нагадаємо, раніше у столиці співробітники СБУ "прикрили" конвертцентр, через який відмивалися державні гроші на загальну суму понад 1 мільярд гривень.