ua en ru

СБУ викрила розкрадання у банку Києва на суму понад 100 млн гривень, виділених на рефінансування

СБУ викрила розкрадання у банку Києва на суму понад 100 млн гривень, виділених на рефінансування Фото: СБУ

У 2014 році банк отримав від НБУ 120 млн гривень

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією викрили механізм розкрадання власниками і топ-менеджментом одного з банків Києва понад 100 млн гривень, виділених Національним банком України на рефінансування. Про це йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Як зазначається, у 2014 році банк отримав від НБУ 120 млн гривень, разом з тим, СБУ не повідомляє про яку саме фінустанову йдеться.

За інформацією правоохоронців, після отримання коштів один із співвласників банку спільно з його керівництвом почали виведення грошей у підконтрольні бізнесмену комерційні структури.

"Кошти перераховувалися під виглядом внутрішньобанківських операцій та кредитування клієнтів. Ділки також здійснювали оборудки з вартістю майна банку, яке перебувало у забезпеченні кредиту рефінансування", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, правоохоронці встановили, що оцінювачі майна, які працюють під брендом відомої міжнародної компанії, "допомагали" зловмисникам привласнювати державні кошти.

"Загальна сума грошей привласнених фінансистами до введення в банку тимчасової адміністрації становить майже 108 мільйонів гривень", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у ході обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили документацію, яка доводить факт розкрадання.

"Наразі на майно, що виступало забезпеченням повернення кредиту рефінансування Нацбанку, накладено арешт. Тривають невідкладні слідчі дії у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України", - повідомляють в СБУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ викрила факт незаконного заволодіння землями держпорту "Чорноморськ".