ua en ru

СБУ викрила оборудку з землею на узбережжі Азовського моря

СБУ викрила оборудку з землею на узбережжі Азовського моря Фото: співробітники СБУ (facebook.com)

Чиновники займалися перепродажем земельних ділянок

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою Донецької області викрили аферу чиновників із земельними ділянками на узбережжі Азовського моря. Про це йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

Як повідомляється, депутати сільради і чиновники місцевого відділу Держгеокадастра протягом 2010-2012 років незаконно виділили понад тридцяти земельних ділянок по десять соток кожна в селі Білосарайська коса.

Зловмисники, з порушенням вимог чинного законодавства з охорони прибережної водозахисної смуги, штучно нарощували територію коси, підсипаючи на ділянки будівельні відходи та сміття.

Згідно злочинній схемі власниками незаконних ділянок ставали родичі і товариші чиновників. Також спецслужби встановили, що потім земля реалізовувалася ділками за ринковими цінами в 5-10 тисяч доларів США за сотку. Отримані гроші витрачалися учасниками угоди на будівництво котеджів, готелів на узбережжі Азовського моря, придбання елітної нерухомості і виводилися за кордон, зокрема в Росію.

Ділки завдали збитків державі на суму понад двадцяти двох мільйонів гривень.

Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів справи співробітники СБ України виявлено комп'ютерну техніку, землевпорядну документацію, чорнові записи, що підтверджують проведення операції з земельними ділянками.

В результаті розслідування відкрито кримінальну справу, вирішується питання про обрання стосовно злочинців запобіжного заходу. Також вирішується питання про відшкодування на користь громади понад двадцять два мільйони гривень.

Нагадаємо, в минулому році Луценко заявив про викриття колосальних махінацій з землею на узбережжі Азовського моря.