ua en ru

СБУ розкрила схему легалізації псевдопереселенців у Харківській області

СБУ розкрила схему легалізації псевдопереселенців у Харківській області Фото: СБУ

Схему організував житель Луганської області

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили у Харківській області масштабну схему незаконної легалізації псевдопереселенців з тимчасово окупованих територій. Про це повідомили в прес-службі СБУ.

"Правоохоронці встановили, що житель Луганської області разом з кількома спільниками організував протиправний бізнес. Вони підшукували осіб з так званої "ДНР" або "ЛНР", які хотіли отримувати соціальні виплати від української держави як вимушені переселенці, не змінюючи місць проживання", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, в операції були задіяні також окремі службовці управління праці та соціального захисту населення Харківської міськради та обласного управління Фонду соціального страхування.

Так, зловмисники ставили псевдопереселенців на облік, відкривали їм банківські карткові рахунки, платіжні картки для отримання пенсій, довічні державні стипендії та інші соціальні виплати. Оформлення кожної людини коштувало в середньому понад 7 тис. гривень.

altalt

Фото: вилучені під час обшуків предмети

Серед осіб, які незаконно отримували виплати з українського бюджету, були в тому числі бойовики "ДНР" і "ЛНР". Під час обшуків за місцем проживання організаторів угруповання в Харкові і приміщеннях держустанов, правоохоронці вилучили ксерокопії документів більш ніж 2 тис. переселенців. Співробітники СБУ виявили близько 100 банківських карт, велику суму грошей в іноземній і національній валютах, сепаратистську символіку.

СБУ розкрила схему легалізації псевдопереселенців у Харківській області

Фото: співробітники СБУ вилучили близько 100 банківських карт

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (сприяння діяльності терористичної групи чи терористичної організації). Слідство триває.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в районі проведення антитерористичної операції СБУ спільно з прокуратурою виявила розтрату бюджетних коштів у сфері соціальних виплат вимушеним переселенцям.