ua en ru

СБУ припинила розповсюдження програмного забезпечення для перегляду заборонених каналів

СБУ припинила розповсюдження програмного забезпечення для перегляду заборонених каналів Фото: СБУ

Покупцям SMART-телевізорів пропонували його перепрошити

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили та припинили поширення на території країни програмного забезпечення для перегляду заборонених телеканалів. Про це повідомила прес-служба СБУ в Facebook.

"Оперативники Управління СБУ в Харківській області встановили, що менеджмент одного з розгалужених оптово-роздрібних мереж, яка реалізує побутову електротехніку, організував установки додаткового програмного забезпечення на SMART-телевізори", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, за додаткову плату покупцям пропонували "перепрошити" телевізор, щоб отримати можливість вільно переглядати телевізійні рекламні канали РФ, заборонені Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення України через загрозу національній безпеці.

Так, вартість послуги становила 1 900 гривень. Правоохоронці з'ясували, що розробили програмне забезпечення вітчизняні ІТ-фахівці, які також займалися адмініструванням інтернет-ресурсів для підтримки трансляції заборонених каналів. Хостинг здійснювала одна з найбільших в Україні компаній-провайдерів.

Правоохоронці провели ряд обшуків у магазинах торговельної мережі в Харкові та за місцями проживання фігурантів справи. Була виявлена документація, яка доводить реалізацію нелегального програмного забезпечення. Доступ до серверного обладнання заблокований.

В даний момент кримінальне провадження здійснюється з ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Вирішується питання про кваліфікацію дій зловмисників за іншими статтями. Слідство триває.

#СБУ припинила розповсюдження програмного забезпечення для перегляду заборонених телеканалів Співробітники Служби безп...

Опубліковано Служба безпеки України 29 травня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ підтвердила проведення обшуків в офісах компанії "Яндекс.Україна" у Києві та Одесі.