ua en ru

СБУ припинила діяльність "конвертаційного центру", яким було виведено близько 15 млрд грн

Служба безпеки України викрила і припинила діяльність потужного "конвертаційного центру", через який відмивалися російські тіньові кошти і проплачувалися злочину в Україні.

Служба безпеки України викрила і припинила діяльність потужного "конвертаційного центру", через який відмивалися російські тіньові кошти і проплачувалися злочину в Україні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"Викрито і припинено протиправну діяльність розгалуженого конвертаційного центру, через який шляхом протиправних фінансових операцій в "тіньовий оборот" було виведено за попередніми оцінками суму, еквівалентну 15 мільярдів гривень", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що механізм полягав у масштабному проведення з території України незаконних фінансових операцій з управління російським капіталом. Так, з Росії безготівкові гроші виводилися на рахунки офшорних компаній нерезидентів і згодом через спеціально створені сотні фіктивних підприємств, з залученням десятків комерційних банків, заходили в Україну і перетворювалися тут у валютну готівку.

Далі, упаковки з переведені в готівку доларами поза митного контролю автомобілями вивозилися в Росію. Крім того, слідство встановило, що значна сума грошей залишалася в Україні для фінансування протиправної діяльності. На даний момент перевіряється можливе використання даних грошей у злочинних діях проти активістів Майдану, зокрема для оплати злочинів "антимайдановцев". В рамках кримінального провадження щодо ч. 2 ст. 205 ("фіктивне підприємництво").

Кримінального кодексу України накладені арешти на рахунки зловмисників в 30 комерційних банках в різних регіонах України. Вилучено 220 тисяч доларів готівкою. Також проведені обшуки офісних і житлових приміщень, банківських установ, автотранспорту в Києві, Дніпропетровську та Кіровограді.

"Співробітники СБУ вилучили понад 1200 печаток підприємств з ознаками фіктивності, які обслуговували конвертаційний центр, близько 200 одиниць комп'ютерної техніки з програмами "банк-клієнт", електронними ключами для управління рахунками іноземних (російських і офшорних) компаній, понад 2000 носіїв інформації, а також фінансово-господарську документацію цих структур", - повідомляють в прес-службі.

У СБУ зазначають, що понад 400 вилучених печаток і відбитків печаток належать юридичним особам, зареєстрованим в РФ - в Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі.