ua en ru

СБУ попередила чергову спробу гібридної агрессії Росії проти України

СБУ попередила чергову спробу гібридної агрессії Росії проти України Фото: СБУ (РБК-Україна)

СБУ попередила спробу проросійської пропаганди в інтернеті

Служба безпеки України (СБУ) попередила черговий епізод гібридної агресії Російської Федерації проти України. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Зірвано наміри іноземної спецслужби використовувати мережу з більш ніж десяти інтернет-сайтів для поширення серед українців російської пропаганди і деструктивних матеріалів, що містять окремі заклики до вчинення злочинів, розслідування яких віднесено до компетенції органів державної безпеки", - повідомили в СБУ.

Повідомляється, що в кінці 2014 року під час перебування громадянина України на заробітках у Росії у нього був викрадений паспорт на залізничному вокзалі Воронежа перед поверненням додому. За викраденому паспортом було зареєстровано близько десяти інтернет-сайтів, які Росія почала використовувати як елемент гібридної війни для дестабілізації ситуації в Україні. Прийняті СБУ заходи дозволили заблокувати дані сайти.

У січні - червні цього року СБУ щодо власників і (або) адміністраторів спільнот в соціальних мережах "ВКонтакте" і "Однокласники", які поширювали заклики до повалення конституційного ладу і державної влади в країні, проведенню масових заворушень та інших протиправних дій, зареєстрували 34 кримінальні провадження, 27 особам оголошено про підозру та винесено 27 обвинувальних вироків суду за ознаками вчинення злочинів, передбачених ст 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше Слов'янський районний суд Донецької області засудив бойовика самопроголошеної "Донецької народної республіки" до п'яти років ув'язнення.