ua en ru

СБУ запобігла продажу Київського заводу реле та автоматики без заборгованості перед бюджетом в 1 млрд грн

Приватизація одного зі столичних підприємств приблизно за 3 млн грн провалилася через втручання Служби безпеки України. Виявилося, що в умови приватизації Київського заводу реле та автоматики не включена його заборгованість перед бюджетом майже на 1 млрд грн. Цей борг виник перед державою ще в 1990-і роки, але був підтверджений судом тільки восени. Експерти вважають, що продати 59% акцій заводу інвесторові можна тільки списавши заборгованість, пише "Комерсант-Україна".

Служба безпеки України (СБУ) втрутилася в процес розпродажу державного майна. Співробітники управління СБУ в Києві "розкрили" факт порушення законодавства під час приватизації акцій "однієї з компаній столиці, яка виробляє високотехнологічне обладнання", і уникли "заподіяння збитків державі як акціонеру цієї компанії" на суму майже 1 млрд грн, повідомили вчора в прес- службі СБУ.

Йдеться про продаж Фондом державного майна (ФДМ) 58,936% акцій ПАТ "Київський завод реле та автоматики". Аукціон був запланований на 15 березня на фондовій біржі ПФТС, але за рішенням ФДМ його скасували. "Встановлено, що після оголошення про початок торгів на фондовій біржі початкова ціна пакета акцій, згідно з актом оцінки, склала 2927000 грн. При цьому в документах не було зазначено про борг підприємства перед державою в розмірі 987 млн ​​грн, який мав би сплатити покупець . Таким чином, були створені умови для заниження вартості цінних паперів у ході передприватизаційної оцінки та заподіяння збитків державі", - заявили в СБУ.

Київський завод реле та автоматики був побудований в 1954 році. Зараз завод декларує виробництво персональних комп'ютерів, устаткування інформаційної інфраструктури (термінали оплати послуг, парковки), моніторів інформування на транспорті, реле, медичного обладнання. На початок минулого року на підприємстві працювали 199 співробітників. Збиток заводу в 2012 році склав 1,35 млн грн, виручка - 0,43 млн грн.