ua en ru

СБУ в Києві ліквідувала конвертаційний центр, який фінансував бойовиків

Служба безпеки України ліквідувала в Києві конвертаційний центр, який фінансував терористів. Про це сьогодні в ході брифінгу повідомив радник глави СБУ Маркіян Лубківський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Саме тут, в столиці України СБУ ліквідувала конвертаційний центр, який фінансував терористів. Це був досить серйозний конвертаційний центр, через який обслуговувалися підприємства з тимчасово окупованих територій. Встановлено, що центр з щомісячним обігом 600 млн грн., організували власники і керівники одного з українських комерційних банків. Через нього розкрадали бюджетні кошти, призначені на відновлення інфраструктури Донецької і Луганської області", - сказав Лубківський.

За його словами, під час обшуку приміщення банків і конвертаційного центру, працівники СБУ виявили фінансову документацію та печатки підприємств, задіяних у схемі, а також печатки двох районних суддів Донецька і чисті бланки з відбитком печатки Банку ДНР".

Лубківський також додав, що СБУ вилучила свідоцтва реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, керівники яких отримували кредити у банку як фізичні особи. Крім того, з депозитний осередків, орендованих учасниками угоди, вилучили понад 1 млн дол. США.

Слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 205 Кримінального Кодексу України.

Нагадаємо, в Києві було ліквідовано найбільший "конвертцентр з оборотом в 1 млрд грн.