ua en ru

СБУ вилучила устаткування для прослуховування опозиції під час Майдану

СБУ вилучила устаткування для прослуховування опозиції під час Майдану Фото: спецоперація СБУ

Групу шпигунів очолив діючий співробітник СБУ

Служба безпеки України вилучила комплекс обладнання, яке використовувалося для прослуховування телефонних розмов опозиційних лідерів і активістів під час Майдану 2013-2014 р. Про це йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

Повідомляється, що в ході спецоперації в Києві СБУ затримала групу на чолі з чинним співробітником - підполковником Центрального Управління СБУ, яка займалася незаконним прослуховуванням.

"У зловмисників вилучено сучасний спеціальний комплекс для зняття даних з каналів мобільного зв'язку (GSM). За оперативною інформацією, в Україні комплекс потрапив контрабандним шляхом за безпосередньою участю спецслужб РФ. Перевіряється також інформація про можливу участь колишнього голови СБУ Якименка в ввезенні спецтехніки в Україну", - йдеться в повідомленні.

Як йдеться у повідомленні, аналогів такої системи перехоплення в Україні немає.

"Вона виготовлена підконтрольній спецслужбам РФ фірмою, яка зареєстрована у Новій Зеландії", - повідомили в СБУ.

СБУ вилучила устаткування для прослуховування опозиції під час Майдану

Фото: вилучене обладнання

СБУ вилучила устаткування для прослуховування опозиції під час Майдану

Фото: вилучені гроші

Нагадаємо, раніше СБУ вже вилучила у Києві обладнання для "прослушки" вартістю від 200 тис. грн.

Як тоді зазначив голова СБУ Василь Грицак, в результаті реалізації оперативної інформації Службою спільно з Генеральною прокуратурою було виявлено комплекс для зняття даних з каналів мобільного зв'язку.

Він зазначив, що в результаті реалізації оперативної інформації Службою спільно з Генеральною прокуратурою виявлено комплекс для зняття даних з каналів мобільного зв'язку.

"Комплекс здатний одночасно прослуховувати 128 абонентів, коштує від 200 тисяч гривень і поміщається в звичайний валізу", - уточнив Грицак. "А потім ми дивуємося, коли чиїсь розмови з'являються в Інтернеті", - додав він.

Обладнання для прослуховування було незаконно без оформлення офіційної документації виготовлено на одному з українських підприємств, яка має відповідні ліцензії. Під час спільної спецоперації обладнання було вилучено та направлено на експертизу.

Зазначимо, нинішній факт вилучення спецобладнання є третім за тиждень.