ua en ru

Для скидання бомби командувачу в Афганістані не потрібний був дозвіл Трампа, - Пентагон

Для скидання бомби командувачу в Афганістані не потрібний був дозвіл Трампа, - Пентагон Фото: американська бомба MOAB

Використання "матері всіх бомб" не було посланням якій-небудь іншій державі

Командувач силами Сполучених Штатів Америки в Афганістані, який наказав скинути "мати всіх бомб" на укріплення "Ісламської держави" поблизу пакистанського кордону в Афганістані, не потребував дозволу президента Дональда Трампа і не запитував його, заявили в п'ятницю представники Пентагону. Про це повідомляє Associated Press.

Посадові особи США заявили, що ще до того, як Трамп вступив на посаду в січні, генерал Джон Ніколсон мав постійні повноваження на використання бомби, яку офіційно називають вибуховою бомбою Massive Ordnance Air Blast bomb, або MOAB. Це найбільша неядерная бомба, коли-небудь скинута в бою. Бомба була скинута на спеціальному літаку MC-130, і перебувала в Афганістані з січня.

Використання бомби у четвер привернуло величезну увагу, але її мета була відносно мирною за військовим стандартам: знищити тунель і печерний комплекс, що використовується бойовиками ІДІЛ у віддаленому гірському районі східного Афганістану.

Однак Ніколсон передбачав ще одну мету при скиданні бомби. За словами чиновника, який говорив на умовах анонімності, Ніколсон хотів продемонструвати лідерам ІДІЛ в Афганістані серйозність намірів США ліквідувати групу, як військову загрозу.

За його словами, використання найпотужнішої бомби не було посланням якій-небудь іншій державі, в тому числі і КНДР.

Військово-повітряні сили оцінюють будівництво кожної MOAB в близько 170 тис. доларів. При цьому він не сказав, скільки коштувала розробка бомби або скільки подібних бомб є в наявності у США.

Нагадаємо, Трамп назвав удар США по позиціях ІДІЛ в Афганістані "вдалою місією".