ua en ru

Савченко і Шухевич заблокували підписання закону щодо судової реформи

Савченко і Шухевич заблокували підписання закону щодо судової реформи Фото: депутат від фракції "Батьківщина" Надія Савченко

Постанову про скасування закону про судоустрій і статус суддів робить неможливим його підписання спікером

Депутат від фракції "Батьківщина" Надія Савченко і депутат від фракції "Радикальна партія" Юрій-Богдан Шухевич зареєстрували у Верховній Раді проект постанови, яким пропонується скасувати прийнятий парламентом у четвер закон про судоустрій та статус суддів. Проект постанови №4734-п доступний на сайті ВР.

Сам текст законопроекту на сайті Ради поки відсутній. Його реєстрація робить неможливим підписання спікером закону, так як за регламентом, спочатку парламент повинен розглянути цей проект постанови.


Нагадаємо, сьогодні, 2 червня, Верховна Рада схвалила зміни до Конституції країни в частині судової реформи. Відповідний законопроект підтримали 335 депутатів при необхідному мінімумі в 300 голосів. Після підписання закону президентом, зміни наберуть чинності через три місяці з моменту опублікування документа, за винятком норми про ратифікацію Римського статуту, яка вступить в силу через три роки.

Судова реформа передбачає створення Вищої ради правосуддя (ВСП) та передачу йому повноважень Раді призначати суддів на посади безстроково. Також пропонується скасувати інститут "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий випробувальний термін). Це не стосується суддів Конституційного суду, які, як і раніше, будуть призначатися на дев'ять років. Крім того, законопроект передбачає повну переатестацію всіх суддів в кілька етапів.