ua en ru

Савченко попросила суд перевірити її на детекторі брехні

Савченко попросила суд перевірити її на детекторі брехні Фото: Надія Савченко

Савченко заявила, що її змушують розмовляти російською мовою

Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко перед початком допиту попросила суд перевірити її свідчення на детекторі брехні. Про це йдеться в повідомленні видання "Медиазона".

"Я, звичайно, хочу суд знову попросити дати мені детектор брехні, але ви знову відмовите", - цитує видання Савченко.

Зокрема, в ході допиту Савченко розповіла про службу в армії, в Іраку, навчання в Харківському інституті ВПС, а також про своє ставлення до російської мови та російськомовних. Виступ Савченко в суді у своєму Тwitter висвітлює адвокат підсудної Микола Полозов.

"Я ніколи не відчувала ненависті до росіян чи російськомовних, мені завжди було все одно, якою мовою говорить людина. Я тільки проти того, щоб мене змушували говорити російською. Зараз мене весь час змушують - всі документи, вся переписка в СІЗО тільки російською, українська заборонена. Навіть під час побачень з рідними мене змушують говорити російською, тому що ті, хто мене підслуховує, повинні розуміти. Кожне побачення я борюся за те, щоб говорити з рідними рідною українською", - розповіла Савченко.

Також Савченко розповіла про службу оператором ПТКР, що, як з'ясували в суді, не має відношення до коректування вогню.

"Я призвалась в армію, тому що хотіла літати. Але в Україні, жінка повинна прослужити за контрактом рік, щоб стати пілотом... Спочатку служила оператором ПТКР. Як з'ясували в суді з експертами-артилерії це не має відношення до коректування вогню...З ПТУР не стріляла жодного разу - в армії не було грошей - як "жигуль" у небо запустити по вартості пострілу...Я перевелася в десант, брала участь у миротворчій місії України в Іраку. За час десанту вчинила 68 стрибків", - цитує адвокат Савченко.

Крім того, Савченко зазначила, що з початку АТО вона подавала рапорти, щоб її відправили захищати Батьківщину на Донбас, але командир їй відмовляв.

Зокрема, Савченко повідомила, що за рік у неї було 180 добових чергувань. По місяцю добових чергувань. В рахунок відпусток вона брала відгули, під час яких їздила в АТО добровольцем. В "Айдарі" вона залишалася до кінця відпустки, 15 або 16 червня 2014 року вона закінчувалася.

"Я почала писати рапорти командирові, один з них доказ по справі. Я просилася в зону АТО, захищати Батьківщину. Мені командир відмовляв під різними приводами. Останній рапорт в матеріалах справи, я просилася в піхоту, раз не можна літати. Цей рапорт підходив під ситуацію в Донецьку, тому його і долучили до матеріалів справи, а решта п'ять рапортів - ні", - зазначила вона.

Також Савченко розповіла про своє перебування в батальйоні "Айдар".

"Я офіційно не була ніким у "Айдарі", до того моменту, як слідчий не "призначив" мене туди. Я значилася льотчиком...Я не думала про перевод, тому що це складний процес. Я не була впевнена, що виживу, тому не переймалася цим...Тому в "Айдарі" я перебувала у відпустці, продовжуючи перебувати у вертолітному полку в Бродах. Обстановка була напружена. На суді бойовики говорили, що чекали нападу "Айдара", а ми в "Айдарі" чекали нападу бойовиків. У "Айдарі" не було бронетехніки, вертольотів. Це просто піхотне підрозділ людей, які не боялися віддати життя за Батьківщину", - повідомила льотчиця.

Нагадаємо, сьогодні в Донецькому міському суді Ростовської області (Російська Федерація) в ході чергового засідання суду над Надією Савченко проходить повторний допит льотчиці.