ua en ru

Савченко почала сухе голодування

Савченко почала сухе голодування Фото: Надія Савченко почала суху голодовку після вступу вироку суду РФ в силу

Надія Савченко відмовилася від прийому води і їжі

Засуджена в Російській Федерації українська льотчиця Надія Савченко сьогодні, 6 квітня 2016 року, початку сухе голодування. Про це в Twitter повідомив її адвокат Марк Фейгін новинам України та світу.

"Надія Савченко почала сухе голодування", - повідомив Фейгін.


Російський суд визнав Надію Савченко винною в загибелі журналістів з РФ під час бойових дій в Луганській області. Суд засудив її до 22 років колонії та призначив штраф у розмірі 30 тисяч рублів за нібито незаконне перетинання кордону. Після чого Надія Савченко оголосила сухе голодування на знак незгоди з вироком і висунула ряд умов, серед яких вимога не застосовувати до неї фізичні заходи щодо утримання, допустити до неї сестру, матір і захисників, а також терміново переправити на територію України.

Путін готовий звільнити Савченка

в Редакції DW говорила з адвокатом Надії Миколою Полозовым і отримала кілька позитивних коментарів у справі Савченко.

"Мені відомо, що доля Савченко обговорювалася в тому числі і під час зустрічі Путіна і держсекретарем США Джоном Керрі, і Керрі дали зрозуміти, що Савченко видадуть, але терміни не позначили" – каже Микола. Крім того, такі припущення підтверджує недавній коментар Пєскова.

Савченко недоторкана особа

Адвокат українки так само нагадав, що Надія є делегатом ПАРЄ і має імунітет, згідно міжнародного права, а значить, опинившись поза територією Росії до неї не можуть бути застосовані будь-які заходи по обмеженню свободи. Втім, росія не визнає подібних умовностей.

Відмова від апеляції був усвідомленим

"Рішення не подавати апеляцію, як і рішення розпочати сухе голодування ми, захисники, не підтримуємо. Більше того, ми постійно під час наших зустрічей про це говорили, переконували в необхідності подати апеляцію. Вона поінформована про наслідки свого рішення і воно прийняте нею абсолютно усвідомлено. Дійсно, виключається можливість подачі позову в Європейський суд з прав людини, оскільки не пройдена апеляційна інстанція, не оскаржене рішення Донецького міського суду Ростовської області" – повідомляє Полозов у своєму інтерв'ю.

Нагадаємо, 5 квітня 2016 року набув чинності вирок Савченко, так як українська льотчиця остаточно відмовилася подавати апеляцію.