ua en ru

Саудівська Аравія заморозить видобуток нафти тільки при участі в угоді Ірану

Саудівська Аравія заморозить видобуток нафти тільки при участі в угоді Ірану Фото: Саудівська Аравія не заморозить видобуток нафти без Ірану

Головна умова угоди - збереження рівня місячного видобутку нафти на позначці січня 2016 року

Саудівська Аравія зажадала участі в переговорах про заморожування видобутку нафти в Досі всіх членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), включаючи Іран. Про це повідомили джерела агентства Reuters.

Нафтові міністри зустрілися в Досі з катарським еміром шейхом Тамімом бін Хамад Аль-Тані, який зіграв важливу роль у забезпеченні стабільності виробництва нафти в останні місяці, для досягнення угоди про стабілізацію ціни на нафту.


За словами двох джерел Reuters, Саудівська Аравія хоче проводити переговори з усіма членами ОПЕК, в тому числі Іраном.

Заступник наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман заявив, що Саудівська Аравія заморозить видобуток нафти, тільки якщо всі великі країни-експортери, включаючи Іран, погодяться заморозити виробництво. Хоча саме Ер-Ріяд раніше наполягав на виключенні свого головного регіонального суперника через відмову Ірану обмежити виробництво нафти.

"Саудити все змінили сьогодні вранці. Вони вимагають, щоб всі члени ОПЕК приєдналися до переговорів" - повідомило джерело в ОПЕК.

Нездатність досягти глобальної угоди по заморожуванню нафти призведе до "бою" між основними виробниками за частку на ринку і дестабілізації цін на нафту.

Саудівська Аравія зайняла жорстку позицію щодо Ірану, єдиного великого виробника, який відмовився брати участь в заморожуванні.

Нагадаємо, Іран має намір повернути частку ринку, яку він втратив із-за санкцій і планує продавати нафту в Азії за цінами нижче арабських.

"Якщо Іран зупинить видобуток нафти, він не зможе отримати вигоду від скасування санкцій", - повідомив міністр нафти Ірану Биджан Зангане.

Згідно з проектом угоди, середній рівень місячного виробництва нафти в країнах не повинна перевищувати рівня січня 2016 року. Заморожування триватиме до жовтня. Після чого країни-виробники зустрінуться в Росії для обговорення прогресу проекту "поступове відновлення ринку нафти".

"Хоча заморозка, була б важливим кроком для виробників нафти, її вплив буде обмеженим і швидше за все до 2017 року ринок знову дестабілізується" - заявили в Міжнародному енергетичному агентстві.