ua en ru

Саудівська Аравія намагалася укласти таємну угоду з ОПЕК, - WSJ

Саудівська Аравія намагалася укласти таємну угоду з ОПЕК, - WSJ Фото: міністр нафти Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх

За умовами угоди, Іран повинен був зберегти рівень видобутку на позначці в 3,6 млн барелів на добу

Саудівська Аравія пропонувала Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) секретну угоду. Про це йдеться в повідомленні WSJ з посиланням на обізнані джерела, передає РБК.

Саудівська Аравія була готова скоротити щодобовий видобуток нафти на 400 барелів взамін на відмову Ірану від нарощування видобутку.

Так, за умовами секретної угоди, Іран повинен був зберегти рівень видобутку на позначці в 3,6 млн барелів на добу і не нарощувати її до досанкційного рівня.

Проте міністр нафти Ірану Біжан Зангане відкинув цю пропозицію і заявив, що держава має намір наростити рівень видобутку нафти до 4,2 млн барелів на добу.

Ще в лютому екс-міністр нафти Саудівської Аравії заявив, що Ер-Ріяд не злякають ціни на нафту і в 20 доларів за барель, однак зараз держава змушена змінити свою політику у зв'язку з економічними труднощами.

Нинішній міністр нафти Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх звернув увагу на прогноз ОПЕК по збереженню затовареності нафтового ринку в 2017 році. Згідно з цим прогнозом негативний економічний ефект від низьких цін буде тривати довше, ніж припускали саудівці.

При цьому Ер-Ріяд веде дорогу військову операцію в Ємені, а рівень життя середнього класу падає.

Тому Фаліх і уряд королівства прийняли рішення діяти, щоб показати, що "вони не просто мовчки дивляться на те, як страждають їхні економіка і економіка інших країн".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Goldman Sachs прогнозує зростання ціни на нафту на 10 доларів в 2017 році.