ua en ru

Саудівська Аравія за допомогою Китаю створює власні балістичні ракети, - CNN

Саудівська Аравія за допомогою Китаю створює власні балістичні ракети, - CNN Фото: Саудівська Аравія за допомогою Китаю створює власні балістичні ракети (Getty Images)

Спецслужби Сполучених Штатів встановили, що Саудівська Аравія зараз активно виробляє власні балістичні ракети за допомогою Китаю. Це може мати значні наслідки для всього Близького Сходу і ускладнити зусилля Білого дому щодо стримування ядерних амбіцій Ірану, головного регіонального суперника саудівців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Саудівська Аравія в минулому закуповувала балістичні ракети у Китаю, але ніколи не могла створити свої власні - досі, за словами трьох джерел, знайомих з останніми розвідданими.

Супутникові знімки, отримані CNN, також свідчать про те, що Саудівська Аравія нині виробляє цю зброю, принаймні, в одному місці.

Саудівська Аравія за допомогою Китаю створює власні балістичні ракети, - CNN

За словами двох джерел видання, в останні місяці американські чиновники в багатьох відомствах, включаючи Раду національної безпеки в Білому домі, були проінформовані про секретні дані, що свідчать про численні великомасштабні постачання технологій балістичних ракет між Китаєм і Саудівською Аравією.

"Внутрішнє виробництво балістичних ракет Саудівською Аравією передбачає, що будь-які дипломатичні зусилля з контролю за поширенням ракет повинні залучати інших регіональних гравців, таких як Саудівська Аравія та Ізраїль, які виробляють свої власні балістичні ракети", - заявив Джеффрі Льюїс, експерт з озброєнь і професор Міддлберійського Інституту міжнародних досліджень

Будь-яка відповідь США також може бути ускладнена дипломатичними міркуваннями з Китаєм, оскільки адміністрація Байдена прагне знову залучити Пекін до вирішення ряду інших пріоритетних політичних питань, включаючи Клімат, торгівлю і пандемію.

Рада національної безпеки і ЦРУ відмовилися від коментарів.