ua en ru

Саудівська Аравія відмовилася від членства в Раді Безпеки ООН

Саудівська Аравія відмовилася від членства в Раді Безпеки ООН. Згідно з офіційною заявою, влада держави не задоволена тим, що цей орган "нездатний вирішувати конфлікти".

Саудівська Аравія відмовилася від членства в Раді Безпеки ООН. Згідно з офіційною заявою, влада держави не задоволена тим, що цей орган "нездатний вирішувати конфлікти". Відповідну заяву було опубліковано міністерством закордонних справ країни відразу після того, як державу було обрано непостійним членом Ради безпеки ООН на дворічний термін, повідомляє агентство Saudi Press.

Крім Саудівської Аравії, в число непостійних членів Радбезу на 2014-2015 рр. увійшли Чад, Чілі, Литва і Нігерія. Ці держави замінять п'ятірку країн, чиї повноваження закінчуються в кінці 2013 р. - Азербайджан, Гватемалу, Марокко, Пакистан і Того. При цьому в десятці непостійних членів до кінця 2014 р. залишаються Австралія, Аргентина, Люксембург, Республіка Корея і Руанда.

Відзначимо, що раніше Саудівська Аравія ніколи не обиралася членом Ради Безпеки, як і 70 інших держав-членів ООН (всього членами ООН є 193 країни). Держава, яка є членом ООН, але не є членом РБ, може брати участь в обговореннях без права голосу, якщо Рада вважає, що розглянуте питання зачіпає інтереси цієї країни.

Крім десяти непостійних членів Рб оон входять п'ять постійних - Росія, США, Китай, Великобританія і Франція.

2 жовтня представник Саудівської Аравії вперше прийняв рішення відмовитися від виступу на Генасамблеї ООН. Причиною відмови стало невдоволення Ер-Ріяда позицією ООН, зокрема, щодо близькосхідного врегулювання і сирійської кризи. На думку аравійської влади, ООН неспроможна вирішити проблеми в ісламському світі і в арабських країнах.

Крім цього, у Саудівській Аравії викликає невдоволення те, що "певні країни мають монополію на прийняття рішень в ООН.

Влада Саудівської Аравії стурбована ситуацією в Сирії і вважає, що Рада Безпеки ООН, яка нещодавно прийняла резолюцію по Сирії, залучає Дамаск в "темний тунель нескінченних переговорів і процедур із позбавлення Башара Асада хімічної зброї", при цьому ігноруючи нинішню кризу в Сирії.

Така позиція саудівської влади може загострити близькосхідну кризу. Саудівська Аравія є союзником США в цьому регіоні.