ua en ru

Саркозі: Референдум в Греції з питання прийняття допомоги від ЄС може пройти 4 або 5 грудня 2011 р

Референдум в Греції з питання прийняття допомоги від ЄС може пройти 4 або 5 грудня ц.р. Про це повідомив Президент Франції Ніколя Саркозі, передає Reuters. При цьому він підкреслив, що всі операції з надання країні кредитних траншів можуть бути розморожені тільки після оголошення підсумків голосування. З реакції Президента Франції і канцлера Німеччини випливає, що даний референдум стане в першу чергу відповіддю на питання про бажання греків залишатися частиною єврозони.
"Референдум - це ні що інше, як відповідь на питання: чи залишається Греція в єврозоні чи ні?", - заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона також зазначила, що бажала б досягти стабілізації єврозони разом з Грецією, але подібна стабілізація набагато важливіша, ніж порятунок республіки. "Наші грецькі партнери повинні вирішити, чи продовжують вони йти разом з нами", - підтримав канцлера Президент Франції, виступаючи після бесіди глав ЄС з грецьким прем'єром Георгіосом Папандреу.
Спостерігачі відзначають, що лідери європейських країн налаштовані вкрай рішуче, тому що одностороння заява Папандреу, яку він озвучив 31 жовтня, їх неприємно здивувала й по суті звела нанівець підсумки саміту, що відбувся минулого тижня. Варто відзначити, що за його підсумками з приватними інвесторами були досягнуті домовленості про списання половини грецького держборгу.
Нагадаємо, лідери країн єврозони 27 жовтня погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Передбачається, що власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг Греції з поточного рівня в 160% ВВП до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оціночною вартістю до 30 млрд євро. Про які інструменти йде мова, поки невідомо, але, можливо, це буде забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з вищим рейтингом AAA.
Щодо самого референдуму поточні опитування показують, що більше половини греків мають намір голосувати проти прийняття допомоги.