ua en ru

Санкції США проти Росії становлять загрозу для "Газпрому", - Moody's

Санкції США проти Росії становлять загрозу для "Газпрому", - Moody's Фото: новіе санкції США погрожують "Газпрому" (gazprom.ru)

На думку аналітиків вони послаблять позиції "Газпрому" у переговорах з "Нафтогазом"

На думку експертів міжнародного рейтингового агентства Moody's, введення США нових санкцій проти Росії у нафтогазовій галузі становить пряму загрозу для роботи російського регулятора "Газпрому". Про це повідомляє РБК.

Як повідомляється, аналітики Moody's вважають, що підписаний президентом США Дональдом Трампом закон може затримати будівництво "Північного потоку-2" і послабить позиції "Газпрому" в переговорах з українським регулятором "Нафтогазом України".

"Закон про санкції ставить під загрозу партнерів, інвесторів, кредиторів та підрядників "Газпрому" і створює ризики того, що будівництво обох газопроводів буде затримано", - підкреслюють експерти Moody's,.

Аналітики пояснили, що в разі запізнення з введенням в експлуатацію газопроводів (до моменту закінчення строку дії раніше укладеного договору на транзит газу через територію України), російський регулятор позбудеться можливості переорієнтації експортних потоків на балтійське і чорноморське напрямки. Як наслідок, це послабить позиції компанії на переговорах з Україною про нових умовах транзиту.

"Ослаблення переговорної позиції "Газпрому" може привести до зростання його транзитних витрат з-за більш високих транзитних тарифів і обсягів порівняно з тими, які планувалися раніше", - прогнозує Moody's.

Нагадаємо, раніше ще одне відоме рейтингове агентство S&P Global Raings попередило, що санкції Америки проти Росії можуть призвести до зростання цін на газ.