ua en ru

Санкції ЄС проти Росії запроваджуються на 12 місяців, - джерело

Санкції Євросоюзу проти Росії вводяться на 12 місяців, повідомив на брифінгу високопоставлений європейський чиновник у Брюсселі на умовах анонімності, пише Wall Street Journal. Офіційно санкції ЄС були встановлені тільки на три місяці.

Крім того, чиновник зазначив, що при реалізації санкцій розглядатиметься їх ефективність і ступінь впливу. У разі потреби з урахуванням політичних змін до них будуть вноситися корективи і технічні поправки.

Раніше сьогодні ЄС офіційно погодив пакет секторальних санкцій проти Росії. Відповідну заяву опубліковано від імені президента ЄС Хермана Ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

Секторальні санкції передбачають обмеження доступу до європейських фінансових ринків для російських державних банків, ембарго на продаж зброї, заборону на експорт продукції подвійного призначення та обмеження доступу Росії до технологій в галузі нафтовидобутку.

Новий пакет санкцій доповнює список фізичних і юридичних осіб, що підривають територіальну цілісність України, припиняє фінансування з боку ЄІБ та ЄБРР, забороняє інвестиції і торгівлю із Кримом і Севастополем, а також переглядає двостороннє співробітництво Росії і ЄС в бік скорочення кооперації.

При цьому ЄС вказує, що готовий скасувати своє рішення про санкції і відновити відносини з Росією, якщо вона буде активно і без всіляких умов прагнути до пошуку мирного вирішення української кризи.