ua en ru

Найпопулярніші новини РБК-Україна за тиждень: Геополітичні метання Києва і погода

Закінчився ще один холодний тиждень цього дощового вересня, час підводити його підсумки. Очевидно, що якщо за вікном такий холод, то першим, що будуть шукати читачі в Інтернеті - коли потеплішає. Новин про погоду минулого тижня було багато, їх активно читали, тільки от порадувати вони навряд чи когось змогли.

Закінчився ще один холодний тиждень цього дощового вересня, час підводити його підсумки. Очевидно, що якщо за вікном такий холод, то першим, що будуть шукати читачі в Інтернеті - коли потеплішає. Новин про погоду минулого тижня було багато, їх активно читали, тільки от порадувати вони навряд чи когось змогли.

У понеділок в Укргідрометцентрі заявили в Україні в цьому році бабиного літа не буде. Як сніг на голову. Та ще й повідомили, що вже у вересні будуть перші заморозки. Нібито ми опинилися під впливом північного циклону. Ох, вже цей циклон, всю осінь спаплюжив. Благо, хоч синоптики заспокоїли, що немає передумов для суворої і найбільш холодної зими за останні роки.

А поки в Києві було холодно і дощило, в Нью-Йорку Президент Віктор Янукович запевняв світових лідерів, що питання Тимошенко буде вирішено до 21 жовтня, дати засідання ради міністрів ЄС. Також Янукович підкреслив, що євроінтеграційні устремління України є визначальним вектором розвитку країни.

А поки в Нью-Йорку Президент Віктор Янукович запевняв світових лідерів, що Україна хоче в ЄС, прем'єр-міністр Микола Азаров в Астані запевняв білоруського колегу Михайла Мясниковича в тому, що Київ може приєднатися в середньому до 70-ти угод, які діють у Митному союзі. У Брюсселі задумалися.

А поки в ЄС не знали про ці жарті в українській зовнішній політиці, оперативно прийняли рішення про тимчасове застосування угоди про асоціацію з Україною до її офіційної ратифікації в обсязі більш ніж на 50%. Хід на випередження - поки Москва погрожує Києву, Брюссель робить кроки на зустріч.

А поки Брюссель робив Києву приємне, Москва випустила всю зграю агітаторів, які за тиждень зробили апокаліптичних прогнозів на роки вперед. Чи не найстрашнішими стали заяви радника Президента Росії Володимира Путіна - Сергія Глазьєва. Мало того, що Україні загрожує втрата суверенітету, про яку так печеться російський уряд, так ще й нас чекає справжній дефолт. Спеціальними заходами в разі підписання угоди про асоціацію лякав Україну російський прем'єр Дмитро Медведєв. Але всіх перевершив телеведучий Дмитро Кисельов. У підготовленому ним сюжеті на державному телеканалі "Росія" він прямо визначив діагноз української євроінтеграції: евтаназія. Це ж треба, яка турбота від північних сусідів.

Втім, і без геополітики у нас проблем вище даху. Ось Верховний суд України визначив, що у випадку банкрутства та ліквідації позичальника договори застави та іпотеки також вважаються припиненими. Учасники ринку впевнені, що така трактування правових норм Верховним судом покладе початок новій хвилі визнання договорів застави недійсними.

НБУ збільшив норматив обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7%. Експерти вже заявили, що це сприяє падінню попиту на валютні депозити. Воно й зрозуміло, в НБУ вже давно агітують за гривневі депозити.

У Лос-Анджелесі пройшла 65-а церемонія вручення премії Emmy - нагороди Американської національної телеакадемії. Приз в номінації "Кращий драматичний серіал" отримав фільм "У всі тяжкі" (Breaking Bad).

Світової IT-гігант Google 27 вересня відзначив своє 15-річчя. Цікаво, що сьогодні прийшла звістка, що корпорація за підсумками цього року піднялася на друге місце в рейтингу найдорожчих брендів планети, а її вартість перевищила 93 млрд дол.

Наостанок спорт. Київське "Динамо" провело ще один слабкий поєдинок в національному чемпіонаті. У матчі з "Ворсклою" кияни змогли зрівняти рахунок лише в доданий час. Після матчу на Блохіна посипалися мати від міліції і біляші від "вдячних" фанатів.