ua en ru

Samsung домовився викупити частку Sony в СП з виробництва РК-дисплеїв за 938 млн дол

Південнокорейська компанія Samsung Electronics домовилася про викуп частки японської Sony Corp. в капіталі спільного підприємства (СП) - S-LCD, яке спеціалізується на виробництві РК-дисплеїв. За умовами угоди Samsung придбає всі акції Sony в S-LCD, виплативши за них 1,08 трлн вон (938,97 млн дол.). Таким чином, S-LCD перетвориться на 100-відсоткове дочірнє підприємство Samsung. Про це йдеться в опублікованому сьогодні прес-релізі Sony.
Зазначимо, що частка японської компанії в СП з Samsung становить майже 50%.
Раніше сьогодні з'явилася неофіційна інформація про те, що компанії домовилися припинити співпрацю в області виробництва LCD (рідкокристалічних дисплеїв), при цьому японська компанія погодилася продати південнокорейській Samsung свою частку в капіталі S-LCD. В опублікованому сьогодні прес-релізі наголошується, що, завершивши співпрацю на колишніх умовах, компанії домовилися укласти нову угоду про співпрацю в області поставок LCD-панелей з метою підвищення конкурентоспроможності обох компаній.
Дана операція дозволить Sony монетизувати частку в S-LCD, одночасно забезпечивши безперебійне постачання LCD-панелей від Samsung. При цьому Sony буде закуповувати панелі за ринковою вартістю, не несучи ризиків і виробничих витрат. Samsung в свою чергу очікує прискорення бізнес-процесів на підприємстві S-LCD (яке переходить під повний контроль Samsung) та їх більшої ефективності.
Нагадаємо, виробник РК-моніторів S-LCD зіткнувся з труднощами на тлі зниження попиту на продукцію. У 2011 р. ринок РК-дисплеїв обсягом 100 млрд дол., досягнувши свого піку в 2010 р., почав стискатися. На думку експертів, ринок продовжить скорочуватися на 3-4% щорічно, тому що споживачі розвинених країн вже встигли замінити старі монітори на електронно-променевих трубках на нові рідкокристалічні моделі. Крім того, технології LCD поступово починають поступатися місцем вдосконаленим дисплеям на основі органічних світлодіодів в якості світловипромінюючих елементів (технологія активної матриці на органічних світлодіодах AMOLED), які все частіше використовуються в смартфонах.
25 квітня 2011 р. компанії ухвалили рішення скоротити статутний капітал S-LCD на 600 млрд вон (555 млн дол.) шляхом повернення частини вкладених коштів засновникам (тобто Sony і Samsung) з анулюванням частини акцій і збереженням колишніх часток компаній в СП .
У листопаді 2011 р. Sony попередила, що закінчить фінансовий рік зі збитками, при цьому підрозділ з виробництва телевізорів втратить 2,2 млрд дол. на тлі зниження попиту на продукцію і зміцнення ієни.
S-LCD було створено японською Sony і південнокорейською Samsung в 2004 р. Тоді акціонерний капітал компанії становив 1,26 трлн вон. Основною метою створення СП було забезпечення безперебійної поставки РК-панелей для Sony. З тих пір акціонерний капітал S-LCD потроївся, сягнувши позначки в 3,9 трлн вон (до скорочення капіталу).