ua en ru

Самозабезпечення Донецької та Луганської областей становить 55-60%, - Яценюк

Самозабезпечення Донецької та Луганської областей становить 55-60%

Самозабезпечення Донецької та Луганської областей становить 55-60%. Про це сьогодні заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді під час звіту про 100 днів діяльності уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день рівень самозабезпеченості Донецької області становить 55%, по єдиному соціальному внеску - 60%. Такі ж цифри відповідають Луганську", - сказав Яценюк.

Водночас він повідомив, що незважаючи на обмежений ресурс, "Укрзалізниця" отримала вказівку "закупати все, що вона може закупити в підприємств Донецької і Луганської області": "Адже зупинимо постачання - не буде грошей. Не буде грошей - не буде роботи".

За оцінками прем'єра, зупинка підприємств у цих галузях впливає в першу чергу на курсову ситуацію в країні.

"Донецьк і Луганськ не проживуть без України, а Україна не проживе без Донецька та Луганська... Як глава уряду я офіційно заявляю - ми не залишимо самотніми ні Донецьку, ні Луганську області. Це Україна, це українські громадяни, це наша країна", - сказав прем'єр.

При цьому Яценюк повідомив, що проблеми з наповненням бюджету та надходженнями з цих двох областей пов'язані з блокуванням роботи основних підприємств терористами.

"Ситуація надкритична. За травень місяць ми не отримали з двох областей 422 млн грн доходів у бюджет. Конкретно по компаніям: 24 млн грн не доплатив "Донбасенерго", 36 млн грн - група "Азов", 122 млн грн - АТ "Азот". І ряд інших компаній теж не доплатили", - повідомив Яценюк.

При цьому він зазначив, що за рік Україна отримує від цих двох областей 23 млрд грн, в місяць - в середньому до 2 млрд грн.

"Але ми чекаємо, що вже за червень ми отримаємо 1 млрд грн від цих областей", - додав Яценюк.