ua en ru

Саакашвілі взяв українське громадянство напрокат, - Медведчук

Новопризначений губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі може в майбутньому відмовитися від українського громадянства, щоб продовжити політичну кар'єру в рідній Грузії. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Досі залучені в українську владу іноземці раніше були менеджерами або чиновниками, а Саакашвілі - перш за все політик. Він не тільки екс-Президент, але і лідер найбільшої опозиційної партії Грузії "Єдиний національний рух". І в його партії розраховують, що він продовжить свою діяльність, але вже як "подвійний громадянин", - зазначив Медведчук.

За словами одного з лідерів ЕНД Георгія Вашадзе, законодавство Грузії передбачає подвійне громадянство, і, відповідно, це цілком можливо, тому що дуже багато залежить від політичного рішення влади.

Однак, зазначає Медведчук, в даній ситуації Вашадзе ігнорує той факт, що екс-Президент Грузії зараз підпорядковується українському законодавству, яке вимагає від іноземця, який став громадянином України, повернути паспорт іноземної держави уповноваженим органам цієї країни".

"У свою чергу, Президент Георгій Маргвелашвілі заявив, що Саакашвілі вже не громадянин Грузії, оскільки, за законами країни, чоловік, який отримав громадянство іншої держави, автоматично позбавляється громадянства Грузії. А для отримання подвійного громадянства, як кажуть у грузинському керівництві, потрібно персонально звернутися до Президента країни", - додав лідер "Українського вибору".

За словами Медведчука, в майбутньому Саакашвілі для політичної діяльності в себе на батьківщині необхідно буде мати грузинське громадянство. Отже, від українського треба відмовитися.

"Виходить, що українське громадянство він узяв як би напрокат і не приховує цього", - підкреслив він.