ua en ru

Саакашвілі поступився формуванням нового уряду Грузії опозиції, що перемогла на виборах

Президент Грузії Михайло Саакашвілі, який, згідно з чинною Конституцією країни, повноважний сформувати новий уряд після парламентських виборів, делегує це право новій парламентській більшості - коаліції "Грузинська мрія". Про це повідомив спікер парламенту Грузії Давід Бакрадзе.

За його словами, новий парламент не затвердить уряд нинішнього прем'єра Вано Мерабішвілі, і за цим настане політична криза з призначенням позачергових виборів. "Конституція, - пояснив спікер, - дає таку можливість. Але ми цього не робимо, оскільки поважаємо вибір грузинського народу, грузинську державу і грузинську демократію".

Нагадаємо, напередодні Саакашвілі повідомив, що очолювана ним правляча партія "Єдиний національний рух" переходить в опозицію. "Це означає, що новий парламент повинен сформувати парламентську більшість. Я, як Президент, в рамках конституції буду сприяти тому, щоб парламент почав свою роботу, зміг обрати спікера парламенту і сформувати новий уряд", - сказав він.

Бакрадзе зауважив, що після "революції троянд" партія Саакашвілі "Єдиний національний рух" "створила грузинську державу з хаосу, з темряви, з нічого". "Ми та сила, - сказав спікер, - що всім дає приклад відповідальності і демократичної поведінки. Ми продовжимо нашу боротьбу як опозиція і залишаємося вірними нашим цінностям. Ми будемо дуже активними, твердими, але в той же час дуже конструктивними там, де це бкде потрібно грузинській державі і грузинській демократії".

Читайте також: Лідер коаліції, що перемогла на виборах в Грузії, радить Президенту піти у відставку

Зазначимо також, що сьогодні коаліція Бідзіни Іванішвілі почала консультації з формування нового уряду Грузії, керувати яким, за попередньою інформацією, буде він сам.

У Грузії завершується підрахунок голосів на виборах до парламенту, які відбулися 1 жовтня 2012 р. На даний момент опрацьовано понад 97% голосів виборців: за партійними списками коаліція Іванішвілі набрала 55% голосів, партія Саакашвілі - 40,27%. Дані по мажоритарних округах ще не підведені, але і тут, ймовірно, перевага буде на користь "Грузинської мрії". Всього новий грузинський парламент буде складатися з 150 депутатів - 77 обираються за партійними списками, 73 - за мажоритарним. Остаточні результати парламентських виборів ЦВК Грузії оголосить до 20 жовтня 2012 р.

Президентські вибори в країні відбудуться в жовтні 2013 р.