ua en ru

Саакашвілі: Режим вільної торгівлі Грузії з ЄС залучить в країну додаткові інвестиції

Розпочаті переговори Грузії і Євросоюзу про введення посиленого режиму вільної торгівлі Президент Грузії Михайло Саакашвілі назвав найважливішим політичним етапом для своєї країни. Як підкреслив грузинський Президент в своєму сьогоднішньому заяві, режим вільної торгівлі сприятиме залученню в країну додаткових іноземних інвестицій і відкриттю нових підприємств.
"Які б не були проблеми у європейського ринку, для економіки нашого рівня розвитку європейський ринок є дуже привабливою альтернативою", - сказав він. З весни, поінформував Саакашвілі, Грузія також почне переговори з Євросоюзом про скасування візового режиму для грузинських громадян. Президент Грузії нагадав, що в даний час між Грузією і державами ЄС діє спрощений візовий режим.
За його словами, головне, що відбулося в поточному році - це "психологічне звернення Європи в бік Грузії", у той час, як ще недавно європейці взагалі не вважали країну частиною Європи. Тепер же, підкреслив він, "скрізь рефреном чути, що Грузія стане членом Євросоюзу". Саакашвілі нагадав, що таку обіцянку отримано неодноразово від Президента Франції Ніколя Саркозі та інших європейських лідерів.
"Станеться це не коли-небудь, а через кілька років. І це дійсно геополітичний переворот для Грузії. Це початок здійснення багатовікової мрії нашого народу", - заявив Саакашвілі. Він також підкреслив, що після війни 2008 р. позиції Грузії не тільки не ослабла, але вона розвивається, проводить реформи і "стала прикладом для всього регіону".
Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі почалися переговори про введення посиленого режиму вільної торгівлі між Грузією і Євросоюзом. За інформацією Міністерства закордонних справ Грузії, перша робоча зустріч експертів Грузії та ЄС відбудеться в січні 2012 року з тим, "щоб діалог перейшов на конкретний технічний рівень".
На офіційне відкриття переговорів в Брюссель відправився прем'єр-міністр Грузії Ніколоз Гілаурі. Перед вильотом він повідомив журналістам, що в рамках переговорного процесу відбудеться його зустріч з Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і єврокомісаром з питань торгівлі Карелом де Гюхтом. Запланована також зустріч з прем'єр-міністром країни - головою ЄС Польщі Дональдом Туском.