ua en ru

УА з ЄС не вирішить проблему з безробіттям в Україні, але збільшить експорт робочої сили в Європу, - Медведчук

Підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом не вирішить проблему з безробіттям в Україні, але збільшить експорт робочої сили в Європу. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Різні міністерства і відомства країни час від часу повідомляють про свою підготовку до нових умов, які настануть після підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. Не стали винятком і служби, відповідальні за трудову зайнятість населення. Їм, мабуть, буде найважче. Емісари ЄС визнають, що після Вільнюського саміту багато українців можуть втратити роботу. Обіцяють, що потім стане краще, хоча особисто я сумніваюся. Зі свого боку, європарламентарі пропонують "допомогу" - спростити українцям виїзд на заробітки до Євросоюзу", - зазначає Медведчук.

В очікуванні цих кардинальних рішень Держслужба зайнятості та Міністерство соціальної політики розповідають про свої локальні успіхи.

"Так, до кінця 2013 р. обіцяють створити 70 тис. нових робочих місць. Як вони це зроблять? Секрет простий: обіцяють "розвиток" малого бізнесу. Згідно з нинішніми правилами, безробітний має право розраховувати на державну допомогу у відкритті власної справи. До речі, сума разової допомоги дорівнює річній допомозі з безробіття. Отримавши гроші на руки, безробітний автоматично стає "бізнесменом" і "працевлаштованим", - пише лідер "Українського вибору".

На його думку, арифметика тут проста і дуже вигідна для держави. По-перше, поліпшуються показники роботи служби зайнятості. Адже людина, що відкрила таким чином "бізнес", не може вважатися безробітним протягом двох років. Ну, а в тому, що абсолютна більшість новоспечених бізнесменів або витратять свою допомогу на інші цілі, або дуже швидко розоряться, держава, звичайно, не винна. По-друге, разові подачки коштують набагато дешевше створення робочих місць. Щоб створити тільки одне робоче місце в реальному секторі економіки, потрібні інвестиції в сотні тисяч гривень. Простіше давати людям гроші "на свою справу" і покращувати статистику.

Медведчук зазначає, що в тому ж напрямку працює і Мінсоцполітики, яке називає створенням нових робочих місць легалізацію вже наявних. На це благе починання в проекті держбюджету 2014 р. передбачено до 4 млрд грн з різних джерел. Так, кількість офіційно працевлаштованих зросте, але реальне число безробітних не зменшиться.

"Зрозуміло, що жодна служба зайнятості, ні Міністерство соціальної політики не можуть суттєво вплинути на кількість працевлаштованих громадян. Щоб вирішити цю проблему, необхідно проводити адекватну зовнішню політику, яка забезпечить вітчизняній промисловості розширення ринків збуту, а значить і зростання виробництва і збільшення кількості робочих місць. Не обійтися і без дієвої програми імпортозаміщення, в рамках якої держава буде стимулювати освоєння вітчизняними компаніями внутрішнього ринку України. Без цього роздача допомоги та легалізація робочих місць не мають сенсу", - пише лідер "Українського вибору".

Політик зазначає, що влада не може цього не розуміти, але тим не менш веде країну в прямо протилежному напрямку.

"Експортні галузі з кожним роком втрачають конкурентоспроможність, а внутрішній ринок завалений імпортними товарами. Майбутнє підписання угоди про асоціацію з ЄС і вступ України у Зону вільної торгівлі лише погіршать ситуацію. Все це відбуватиметься на тлі лібералізації візового режиму з ЄС і, як наслідок, зростання трудової еміграції з України", - підсумував Медведчук.