ua en ru

S&P погіршило прогноз за рейтингами українських "Приватбанку", "Альфа-Банку" та "Кредобанку" до "негативного"

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's погіршило прогноз за рейтингами українських "Приватбанку", "Альфа-Банку" і "Кредобанку" до "негативного".

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизило довгострокові кредитні рейтинги контрагента трьох українських ПАТ "ПриватБанк", ПАТ "Альфа-Банк" і ПАТ "Кредобанк" з В - до ССС+, прогноз по рейтингах "негативний". Про це повідомляє прес-служба рейтингового агентства.

S&P також підтвердила короткострокові кредитні рейтинги контрагента цих банків на рівні С. Одночасно агентство знизило кредитні рейтинги "Кредобанку" та "Альфа-Банку" за національною шкалою з uaBBB - до uaBB-.

"Ми вважаємо кредитоспроможність уряду України основним фактором ризику для українських банків, оскільки їх операційна діяльність, фондування та активи в значній мірі залежать від національної економіки. На нашу думку, ускладнення політичної ситуації у країні знижує ймовірність надання очікуваної фінансової допомоги з боку Росії в разі відставки уряду Президента Януковича", - йдеться в повідомленні агентства.

Крім того, S&P вважає, що в даний час ситуація на Україні нестабільна, і погашення та обслуговування боргових зобов'язань залежить від сприятливого характеру розвитку політичних і економічних подій.

"Ця політична нестабільність на тлі дуже слабких перспектив економічного зростання підвищує ризики для банківського сектора країни, який за своєю природою є значною мірою залежним від фактора довіри", - підкреслюється в повідомленні.

S&P також не виключає можливості відтоку депозитів з банків, порушення функціонування платіжних систем банків і дефіциту ліквідності в разі подальшої ескалації конфлікту протестувальників з урядом.