ua en ru

S&P зберегло рейтинги "Газпрому", "Транснафти, "Роснафти", "Новатек" і "Лукойлу", незважаючи на санкції

Служба кредитних рейтингів Standard & poor's (S&P) зберегла рейтинги російських енергетичних компаній ВАТ "Газпром", ВАТ "Транснафта", ВАТ "Роснафта", ВАТ "Новатек" і ВАТ "Лукойл", незважаючи на санкції, введені Євросоюзом та Міністерством фінансів США 12 вересня 2014 року.

Служба кредитних рейтингів Standard & poor's (S&P) зберегла рейтинги російських енергетичних компаній ВАТ "Газпром", ВАТ "Транснафта", ВАТ "Роснафта", ВАТ "Новатек" і ВАТ "Лукойл", незважаючи на санкції, введені Євросоюзом та Міністерством фінансів США 12 вересня 2014 року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби S&P.

Зокрема, наголошується, що рейтинги "Транснафти", "Роснафти", "Новатек" і "Лукойл" за зобов'язаннями в іноземній і національній валютах залишаються негативними.

Рейтинг "Газпрому" за зобов'язаннями в іноземній валюті - негативний, а за зобов'язаннями в національній валюті - стабільний. Його дочірня компанія ВАТ "Газпром нафта" має негативний рейтинг за зобов'язаннями в іноземній і національній валютах.

Крім цього, зазначається, що нові санкції вводять додаткові обмеження на доступ "Транснафти", "Роснафти" і "Газпром нафти" до фінансових ринків ЄС і США. Зокрема, після 12 вересня 2014 р. громадяни ЄС не можуть купувати і продавати нові облігації, акції або аналогічні фінансові інструменти, надавати інвестиційні послуги або сприяти випуску таких облігацій, акцій або аналогічних фінансових інструментів або вчиняти правочини з ними, а також надавати нові кредити даними компаніям на строк понад 30 днів.

Санкції США забороняють проведення будь-яких угод з новими борговими зобов'язаннями строком погашення більше 90 днів, випущеними "Газпром нафтою" і "Транснафтою", а також надання фінансування щодо таких боргових зобов'язань. Щодо "Роснфати" і "Новатек" аналогічні обмеження з боку США діють з липня 2014 р.

Також зазначається, що ЄС і США ввели додаткові обмеження на надання послуг, пов'язаних з російськими глибоководними, арктичними і сланцевими проектами в області розвідки і видобутку нафти. У санкції США зазначено, що такі послуги не можуть бути надані "Газпром нафти", "Газпрому", "Лукойлу", "Роснафти" і "Сургутнафтогаз" (немає рейтингів S&P).

На думку S&P, протягом найближчого року санкції не будуть мати істотного впливу на поточні показники ліквідності та характеристики кредитоспроможності "Транснафти", "Роснафта", "Газпром нафти", "Газпрому", "Новатек" і "Лукойл" або на обсяг нафтовидобутку в короткостроковій перспективі.

У той же час S&P передбачається, що якщо санкції не будуть скасовані, в перспективі вони можуть надати довгостроковий негативний вплив на здатність компаній залучати нове фінансування і на їх доступ до нових технологій.

Обмеження доступу до нафтосервісних технологій стосуються головним чином проектів, які знаходяться на ранньому етапі розвитку, більшість з них - тільки на етапі розвідки. У зв'язку з цим у службі рейтингів вважають, що вплив санкцій на обсяги видобутку найближчим часом буде обмеженим.

Крім цього, на думку S&P, "Транснафта", "Роснафта" і "Газпром нафта" мають достатню доступну ліквідність на найближчі 12 місяців завдяки наявності значних залишків грошових коштів та гарним показникам генерованого грошового потоку. У S&P допускається можливість певної гнучкості в капіталовкладеннях.

Нагадаємо, нові санкції Європейського союзу проти Російської Федерації офіційно набули чинності 12 вересня.