ua en ru

S&P знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії з АА до АА-, прогноз "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії на один щабель - з AA до AA-. Прогноз по рейтингу - "негативний", передає Reuters.
Своє рішення експерти S&P пояснюють як макро-, так і мікроекономічними причинами. Згідно аналітикам агентства, зниження довгострокового рейтингу Іспанії викликано, в першу чергу, нестійкістю економічного зростання, залежністю приватного сектора від припливу іноземного капіталу на тлі великого держборгу країни і загальної нестабільної ситуації в єврозоні.
Крім того, в S&P врахували можливість подальшого погіршення якості активів банківської системи Іспанії, вказавши на не доведену до кінця реформу ринку праці, що є однією з основних причин високого рівня безробіття і уповільнення темпів економічного відновлення. Крім усього іншого, як вважають в агентстві, підйому економіки Іспанії загрожує зниження економічної активності в країнах, що є торговими партнерами країни.
Нагадаємо, 12 октябяря S&P знизило рейтинги іспанських банків, включаючи два найбільші банки країни - Santander і BBVA. Аналітики агентства пояснили своє рішення "погіршенням макроекономічної та фінансової середовища в Іспанії в короткостроковій перспективі, зокрема уповільненням економічного зростання, складною ситуацією на ринку нерухомості та нестабільністю на ринках цінних паперів".
На думку експертів S&P, іспанські банки продовжать відчувати негативний впливу економічного дисбалансу як мінімум протягом наступних півтора років.
7 жовтня Fitch Ratings, що входить в так звану велику трійку рейтингових агентств планети, знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Іспанії в іноземній і місцевій валюті з AA+ до AA-.