ua en ru

S&P прогнозує подальше збільшення бюджетного дефіциту в Росії

S&P прогнозує подальше збільшення бюджетного дефіциту в Росії Фото: S&P підтвердило "негативний" рейтинг Росії

Агентство вважає, що Росія не зможе вирішити проблему дефіциту бюджету за рахунок вітчизняних компаній

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's прогнозує подальше збільшення бюджетного дефіциту в Росії. Про це йдеться в статті агентства.

На думку аналітиків S&P залучення російського корпоративного сектора до забезпечення збалансованості держбюджету не вирішить проблеми його дефіциту.

"Після різкого падіння світових цін на нафту дефіцит бюджету уряду Російської Федерації перевищив 3%, і ми прогнозуємо його подальше збільшення до 2016 р. Прагнучи компенсувати погіршення показників державних фінансів, Міністерство фінансів активно шукає способи забезпечення збалансованості бюджету. У процесі цієї роботи уряд розраховує на найбільші компанії, які на відміну від самого уряду або ряду банків не мають значних проблем в поточній економічній ситуації. В останні місяці уряд оголосив про низку заходів, спрямованих на зниження дефіциту бюджету з допомогою російських компаній; уряд планує отримати в загальній складності понад 1,5 трлн рублів (близько 23 млрд доларів) в 2016 р", - йдеться в статті.

Серед заходів, за допомогою яких уряд РФ сподівається вирішити проблему зубожіння скарбниці розглядаються такі, як:

- часткова або повна приватизація деяких організацій, пов'язаних з державою (ОСГ);

- можливе збільшення дивідендів від деяких найбільших корпорацій, що теоретично може забезпечити ще 500 млрд рублів в рік;

- тимчасове підвищення податків в сировинному секторі, який відіграє домінуючу роль в економіці Росії


Проте, відзначає S&P, реалізація цих заходів навряд чи (з різних причин)дасть уряду Росії запланований ефект.

Однією з таких причин експерти-аналітики називають зниження вартості російських активів на ринках, що розвиваються внаслідок з закінченням сировинного суперциклу, що усугубляло введенням санкцій. При цьому підвищення податків в сировинному секторі навряд чи відбудеться найближчим часом.

На думку аналітиків, суттєві негативні зміни можливі тільки у разі зниження ціни нафти нижче 40 доларової позначки.

За даними Standard & Poor's , рейтинги Російської Федерації за зобов'язаннями в іноземній валюті "ВВ+" і за зобов'язаннями в національній валюті "ВВВ-" підтверджені; прогноз — "Негативний".

Нагадаємо, раніше S&P підтвердило кредитний рейтинг "Приватбанку" на рівні "CCC/C".