ua en ru

S&P підвищило прогноз рейтингу України з "негативного" на "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's змінило свій прогноз по кредитному рейтингу емітента України (у національній та іноземній валюті) з "негативного" ​​на "стабільний". Сам рейтинг України збережений на рівні B-.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's змінило свій прогноз по кредитному рейтингу емітента України (у національній та іноземній валюті) з "негативного" ​​на "стабільний". Про це йдеться в заяві агентства.

Сам рейтинг України збережений на рівні B-.

Підвищення прогнозу по рейтингу в агентстві пояснили угодою з Росією про інвестиційний кредит на 15 млрд дол. Оскільки ця сума становить близько 8% ВВП України (у прогнозі на 2014 р.), її отримання допоможе Києву зайнятися досягненням своїх зовнішньоекономічних цілей протягом усього прийдешнього року.

Тим не менше, у S&P зазначають, що залежність України від Росії буде рости, якщо ринкові умови не дозволять офіційному Києву випустити папери боргових зобов'язань для іноземних гравців, не рахуючи Росії, або ж якщо не буде знайдено інше джерело фінансування урядових потреб.

"Фінансова залежність України від Росії підвищиться, якщо ринкова кон'юнктура не дозволить уряду України розміщувати боргові зобов'язання серед учасників міжнародного фінансового ринку (крім Росії) або якщо уряд не зможе знайти інші джерела фінансування", - наголошується в повідомленні.

При цьому в S&P більше не очікують девальвації гривні, що визначається очікуваннями підтримки з боку Росії. "У нашому базовому сценарії ми припускаємо, що курс гривні стабілізується на рівні 8,2 грн за 1 долар США із кінця 2013 р. Як наслідок, ми в даний час прогнозуємо більш слабке економічне зростання, менший рівень інфляції і більший дефіцит рахунку поточних операцій (навіть враховуючи очікуване скорочення витрат на імпорт газу) до кінця 2016 р.", - йдеться в повідомленні.

За прогнозом S&P, обсяг валютних резервів у НБУ буде в середньому достатній для виплат по рахунку поточних операцій протягом трохи більше двох місяців і погашення менше ніж 30% короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення на період прогнозу (2014-2016 рр.).

На початку листопада 2013 р. агентство S&P знизило рейтинг України з B до B- з "негативним" прогнозом. Тоді аналітики пояснили це неготовністю Києва розробити стратегію щодо збереження достатньої кількості іноземної валюти, щоб досягти своїх економічних цілей на зовнішньому ринку.

Раніше повідомлялося, що політична криза в Україні, яка отримала в народі назву "Євромайдан", викликала стурбованість рейтингових агентств. Першими про можливість чергового зниження її суверенних рейтингів заявили в S&P. Як наголошував директор групи суверенних рейтингів S&P Тревор Каллінен, агентство може знизити рейтинг України з поточного рівня B- у випадку "подальшого посилення напруженості або ескалації насильства".

Нагадаємо, у2014 р. Україні знадобиться виплатити 17,4 млрд дол. для обслуговування зовнішнього боргу.

При цьому наступного року Національний банк і уряд тільки Міжнародному валютному фонду мають виплатити 3,66 млрд дол. Проблема посилюється обмеженими можливостями консолідації бюджету, а також низькими темпами економічного зростання протягом найближчих десяти років. У жовтні-листопаді аналогічне зниження рейтингів здійснили рейтингові агентства Moody`s і Fitch Ratings.