ua en ru

S&P знизив рейтинги ПриватБанку до рівня "вибірковий дефолт"

S&P знизив рейтинги ПриватБанку до рівня "вибірковий дефолт" Фото: S&P знизило рейтинги Приватбанку

Зниження рейтингів відбулося через примусову конвертацію цінних паперів в активи банку

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило рейтинги ПАТ КБ "ПриватБанк" з рівня "R" (під наглядом органів державного регулювання) до рівня "SD" (вибірковий дефолт). Про це йдеться у прес-релізі агентства.

Як пояснюють аналітики, такі рейтингові дії пов'язані з примусовою конвертацією в капітал банку (bail-in) трьох випусків сертифікатів участі у позиці.

Зокрема, були конвертовані випуски сертифікатів, які знаходяться в обігу, та надходження від яких потім були видані в борг ПриватБанку. Ці цінні папери були розміщені британською спеціальною юридичною особою.

Так в капітал банку були конвертовані наступні цінні папери:

- пріоритетні незабезпечені сертифікати участі у позиці обсягом 175 млн доларів (ставка купона: 10,875%; термін погашення: лютий 2018 р.);

- пріоритетні незабезпечені сертифікати участі у позиці обсягом 200 млн доларів (ставка купона: 10,25%; термін погашення: січень 2018 р.);

- субординовані сертифікати участі в позиці об'ємом 220 млн доларів (ставка купона: 11%; термін погашення: 2021 р.).

У той же час агентство підкреслює, що зниження рейтингу не є визнанням спільного дефолта ПриватБанку, оскільки відносно інших зобов'язань банку дефолт не був оголошений.

Що стосується рейтингу боргових зобов'язань ПриватБанку, то S&P їх не розглядало.

Агентство планує переглянути поточний рівень рейтингів після того, як отримає достатньо інформації для оцінки кредитоспроможності банку після проведення урядом його докапіталізації.

Нагадаємо, S&P підтвердило рейтинг України на рівні "В-/У" зі стабільним прогнозом.