ua en ru

S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг "Групи Креатив" до ССС+, прогноз -"Негативний"

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизила довгостроковий кредитний рейтинг української агропромислової групи "Група Креатив" за зобов'язаннями в іноземній валюті з В - до ССС+.

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизила довгостроковий кредитний рейтинг української агропромислової групи "Група Креатив" за зобов'язаннями в іноземній валюті з В - до ССС+. Про це повідомляє прес-служба S&P.

Одночасно S&P підтвердило довгостроковий рейтинг компанії за зобов'язаннями в національній валюті на рівні B-. Прогноз зміни рейтингів - "Негативний".

Зниження рейтингів компанії відображає пониження суверенного рейтингу України і оцінки ризику переказу і конвертації валюти до ССС+, оскільки основні виробничі активи "Групи Креатив" зосереджені саме в Україні. Переглянута оцінка ризику переказу і конвертації валюти для несуверенних позичальників обмежує рейтинг компанії за зобов'язаннями в іноземній валюті у зв'язку з можливими ризиками, пов'язаними з обмеженнями на валютні операції (конвертацію коштів, отриманих за кордоном, в національну валюту) і в цілому несприятливим втручанням з боку держави.

У S&P вважають, що погіршення показників кредитоспроможності країни обумовить збільшення ймовірності того, що уряд вимагатиме від компаній, які експортують товари, конвертувати виручку, отримувану в іноземній валюті, що могло б негативно позначитися на здатності компанії обслуговувати та погашати боргові зобов'язання, номіновані в доларах США. Крім того, фінансова нестабільність в Україні може негативно вплинути на українські банки і, відповідно, фінансування оборотного капіталу "Групи Креатив".

Рейтинги як і раніше відображають оцінку профілю бізнес-ризиків "Групи Креатив" як "уразливого" і профілю фінансових ризиків як "агресивного".

Прогноз "Негативний" відображає негативний прогноз по суверенному рейтингу України і ймовірність подальшого зниження рейтингу в найближчі 12 місяців у разі посилення валютного контролю та обмеження валютних операцій, посилення нестабільності в політичній або податковій сфері або скорочення ліквідності "Групи Креатив" у зв'язку з погіршенням ситуації в банківському секторі України і, відповідно, можливості компанії відновлювати короткостроковий борг.

S&P може знизити рейтинг "Групи Креатив" у разі подальшого зниження рейтингів України і оцінки ризику переказу і конвертації валюти. Разом з тим зниження рейтингів та оцінки ризику переказу і конвертації валюти не обов'язково спричинить за собою зниження рейтингу "Групи Креатив", якщо компанія зможе продемонструвати стійкість по відношенню до країнових ризиків, включаючи більш жорсткі обмеження на проведення валютних операцій. Значне погіршення операційних показників у зв'язку зі зниженням рентабельності в сегменті переробки також може негативно вплинути на рейтинг компанії, якщо зумовить скорочення ліквідності.

Позитивна рейтингова дія відносно компанії буде пов'язана з аналогічною дією щодо суверенного уряду. Підвищення суверенного рейтингу зумовить аналогічну дію відносно рейтингу компанії.