ua en ru

Стан фінансів і платіжний баланс України перевершили очікування S & P

Стан фінансів і платіжний баланс України перевершили очікування S & P Фото: S&P Global Ratings (standardandpoors.com)

Міжнародне агентство S&P Global Ratings підтвердило довгострокові рейтинги України в іноземній і національній валюті за глобальною шкалою на рівні "B". Прогноз за рейтингами - стабільний.

Про це йдеться в повідомленні агентства.

"Зростання, платіжний баланс і державні фінанси України перевершили наші очікування у 2020 році. Достатність резервів покращилася, що забезпечує захист від можливих несприятливих зовнішніх подій, включаючи подальші затримки з виплатою пільгових кредитів", - пояснило агентство.

Як зазначають в S&P, стабільний прогноз врівноважує ризики для економіки України через тривалі затримки з доступом до пільгового фінансування, слабку зовнішнього середовища та можливості скасування попередніх реформ.

Агентство може підвищити рейтинги протягом наступного року, якщо державні фінанси будуть консолідуватися швидше, ніж прогнозується зараз. Це може бути результатом більш активного відновлення економіки Рейтинг може підвищитися, якщо показники зовнішньої ліквідності України перевершили прогнози.

S&P може знизити рейтинги, якщо перебої з фінансуванням шляхом пільгових програм або ринків капіталу протягом наступного року поставлять під сумнів здатність уряду виконувати зобов'язання щодо обслуговування боргу.

"Такі збої можуть статися, якщо уряд відмовиться від ключових реформ, таких як забезпечення незалежності Національного банку України (НБУ), який діє як грошово-кредитний орган і регулятор фінансової системи", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, рейтингова шкала S&P розбита на пункти від "AAA" до "D" (дефолт). У верхній частині знаходяться рейтинги інвестиційного рівня. Рейтинги нижче BBB - називаються спекулятивними. Боргові зобов'язання таких емітентів вважаються небезпечними для інвестування і називаються "сміттєвими" (junk bonds).

Згідно зі шкалою, рейтинг "B" означає, що емітент платоспроможний, але несприятливі економічні умови найімовірніше негативно вплинуть на його можливості і готовність проводити виплати по боргах.

S&P