ua en ru

S&P не бачить загрози рейтингам країн єврозони через збільшення гарантій для фонду EFSF

Міжнародне рейтингове агентство Standard & poor's (S&P) не бачить негайної загрози кредитним рейтингам країн єврозони через збільшення їх гарантій для покриття можливих втрат Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Як наголошується в повідомленні S&P, рейтинги низки країн можуть бути порушені тільки в тому випадку, якщо гарантії країн-засновниць фонду будуть згодом збільшені, що призведе до зростання їх умовних зобов'язань, або ж гарантам доведеться відшкодовувати реальні втрати EFSF.
"Останнє може відбутися лише при реалізації неправдоподібного в даний час сценарію, якщо держави - одержувачі кредитів EFSF допустять дефолт за зобов'язаннями перед фондом, що викличе активацію гарантій", - наголошується в повідомленні S&P.
Фонд стабільності EFSF був заснований рішенням урядів країн єврозони в травні 2010 р. після того, як Греція опинилася на межі суверенного банкрутства і виник ризик повторення грецьких проблем в інших країнах єврозони, обтяжених великими боргами. Відповідна юридична особа була зареєстрована в Люксембурзі в червні 2010 р., її пайовиками виступають всі країни Європейського валютного союзу. EFSF уповноважений випускати облігації під гарантії членів єврозони. Кошти від випуску спрямовуються на кредитування проблемних країн блоку (в даний час такими кризовими позичальниками виступають Ірландія і Португалія).
В даний час загальний максимальний розмір суверенних гарантій для EFSF становить 780 млрд євро, що, згідно зі статутом фонду, ставить його кредитний потенціал на позначку 440 млрд євро (саме на таку суму фонд може випустити облігації на користь проблемних країн). Після виходу з гарантійного механізму Греції, Ірландії і Португалії найбільший внесок у забезпечення фонду гарантіями вносять Німеччина (29,1%), Франція (21,8%), Італія (19,2%), Іспанія (12,8%). При цьому Італія і Іспанія самі можуть стати жертвами недовіри на боргових ринках, а Франція ризикує позбутися найвищого кредитного рейтингу AAA через проблеми національного банківського сектора.
В кінці жовтня ц.р. лідери єврозони схвалили збільшення кредитних можливостей EFSF до 1 трлн євро без збільшення суверенних гарантій або звернення до ресурсів Європейського центробанку. Передбачається, що ресурси фонду будуть посилені за рахунок залучення приватних інвесторів через дві моделі - часткове страхування фондом нових випусків боргових проблемних країн і створення SPV-компаній для фінансування діяльності EFSF при участі приватного капіталу.