ua en ru

S&P: "Фінансова допомога Іспанії не повинна негативно позначитися на кредитному рейтингу країни"

Рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) заявило, що фінансова допомога Іспанії у зв'язку з суверенною борговою кризою, можливо, не відіб'ється негативно на кредитному рейтингу країни.

Переживши крах на ринку нерухомості, Іспанія запитала 100 млрд євро фінансової допомоги для своєї банківської системи, однак досі утримувалася від того, щоб отримати всю суму, необхідну для подолання кризи. Перевитрата коштів регіонами і рецесія призвели до підвищення витрат за позиками, оскільки інвестори побоюються, що четверта за величиною економіка єврозони не зможе погасити свої борги.

S&P заявило, що угода щодо надання допомоги на будь-яких умовах могла б допомогти консервативному уряду Маріано Рахоя провести фінансові і економічні реформи, необхідні для країни, зміцнивши віру в її економічні перспективи.

Нагадаємо, на початку серпня S&P підтвердило суверенний кредитний рейтинг Іспанії на рівні ВВВ+ з "негативним" прогнозом. Офіційні оцінки з іспанської ВВП за II квартал 2012 р., оприлюднені Національним інститутом статистики Іспанії (НІС) 30 липня ц.р., свідчать про те, що економіка країни за звітні три місяці скоротилася на 0,4% порівняно з попереднім кварталом ц.р., в той час, як в I кварталі 2012 р. ВВП країни знизився на 0,3%. У річному вирахуванні ВВП Іспанії в II кварталі 2012 р. скоротився на 1%. За даними INE, скорочення ВВП в II кварталі 2012 р. пов'язане зі зниженням внутрішнього попиту, яке частково компенсувалося зростанням експорту.