ua en ru

З початком зими в Україні почалися віялові відключення електроенергії

Національна енергетична компанія "Укренерго" з 1 грудня застосувала графік аварійних відключень. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Зокрема, в 10.15 сталося аварійне відключення 1-4 черзі в обсязі 1231,6 МВт, 11.57 - 5-ої черги в обсязі 241,9 МВт. Пізніше, протягом дня відключення споживачів продовжилися.

Про віялові відключення офіційно попередила і компанія "Київенерго". Економія торкнеться не тільки на промислових споживачів, але і всіх жителів України.

Головна причина поновлення практики 90-х років - дефіцит вугілля з-за бойових дій, який призвів до того, що на складах ТЕС немає достатньої кількості палива для виробництва електроенергії. Згідно з останніми даними, дефіцит потужності в енергосистемі по Україні становить від 1500 МВт до 3 000 МВт. Це споживання двох таких міст, як Київ, або близько 10% від загального обсягу споживання.

Нагадаємо: щоб заповнити дефіцит електроенергії, Президент України 14 листопада 2014 р. своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 4 листопада 2014 р. У документі Петро Порошенко доручив Міненерговугілля протягом тижня вирішити питання імпорту електроенергії з Росії.

Однак після того, як профільне міністерство розглянуло його, на засіданні Кабміну було прийнято рішення звільнити заступника міністра енерговугілля Вадима Улиду. Таке рішення пояснювалося як раз тим, що заступник міністра, спираючись на указ Президента, не заперечував проти імпорту електроенергії з РФ.

Як наслідок, проблема дефіциту електроенергії в стислі терміни вирішена не була. В результаті, з 1 грудня почалися віялові відключення електроенергії, і вже йде мова про те, що в найближчі дні Кабмін все-таки повинен узгодити питання імпорту електроенергії з РФ.