ua en ru

З мису Канаверал до МКС запущений перший комерційний корабель Dragon

З мису Канаверал стартувала ракета Falcon 9 з тестовою безпілотною капсулою Dragon до Міжнародної космічної станції (МКС), передає Reuters. Dragon є першим комерційним кораблем, запущеним в космос. Запуск транслювався в прямому ефірі на сайті НАСА.

Нагадаємо, це вже друга спроба запуску Dragon. 19 травня 2012 р. запуск капсули був відкладений через технічні недоліки, виявлені в одному з двигунів першого рівня ракети Falcon 9.

Капсула Dragon була розроблена американською компанією Space Exploration Technologies (SPACEX), вона створювалася в рамках програми Commercial Orbital Transportation Services по будівництву космічних кораблів, здатних доставляти вантажі МКС після виведення шаттлів з американської космічної програми. Програма реалізується Національним управлінням США з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА).

Для виведення корабля на орбіту використовується ракетоносій Falcon-9, який також розроблений SPACEX. Перший запуск Falcon 9 відбувся в червні 2010 р., а до цього - в лютому і квітні 2010 р. - компанія SPACEX провела вогневі випробування двигуна і повнофункціональної версії ракети.

НАСА уклала в 2008 р. з SPACEX контракт на 1,6 млрд дол. Планувалося, що цієї суми повинно вистачити на 12 рейсів Dragon. В майбутньому компанія сподівається збільшити контракт до 3,1 млрд дол.