ua en ru

З космодрому Байконур стартувала ракета-носій "Протон-М" з космічним апаратом ViaSat-1

З космодрому Байконур в 21:48 за київським часом стартувала ракета-носій "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М" і космічним апаратом ViaSat-1.
Космічний апарат ViaSat-1 виготовлений Space Systems/Loral і призначений для надання послуг супутникового інтернету споживачам в Північній Америці.
Контракт на використання ракети-носія "Протон-М" для запуску космічного апарату ViaSat-1 уклала компанія International Launch Services Inc. (ILS). Контрольний пакет у ILS належить ФГУП "Державний космічний науково-виробничий центр Хрунічева" - розробнику і виготовлювачу РН "Протон" і розгінного блоку "Бриз-М".
Нагадаємо, 18 серпня 2011 р. з космодрому Байконур був здійснений пуск ракети-носія "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М" і космічним апаратом (КА) "Експрес-АМ4". Старт і політ "Протон-М" пройшли штатно, а в ході польоту орбітального блоку у складі розгінного блоку і космічного апарату стався збій в системі управління "Бриз-М", в результаті КА "Експрес-АМ4" був виведений на орбіту нерозрахункову. Незабаром після інциденту було прийнято рішення тимчасово призупинити запуски ракет-носіїв "Протон-М" і розгінного блоку "Бриз-М".