ua en ru

З "Газпромом" стався газовий "інфаркт", - експерт

Головною причиною браку російського газу на європейському ринку є неможливість Росії оперативно збільшити видобуток газу, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Як відзначає експерт, з "Газпромом" стався газовий "інфаркт". "Насправді "Газпром" не має достатніх коштів розвивати власний видобуток газу. Практично до всіх перспективних і великих проектів "Газпром" був змушений залучити європейських інвесторів: Штокманівське родовище - Total (Франція) і Statoil (Норвегія), Лунське і Пільтун-Астохске на Сахаліні - Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Південноросійське на півострові Ямал - E-ON Ruhrgas (Німеччина) і Wintershall (Німеччина), Уренгойське родовище в рамках проекту "Ачимгаз" - Wintershall (Німеччина), Південно-Тамбейске в рамках проекту "Ямал СПГ" - Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Єво-Яхинське в рамках проекту "Арктикгаз" - Eni (Італія)", - коментує Корольчук.

На його думку, "Газпром" змушений робити собі газові ін'єкції у вигляді масованої скупки газу в Азербайджані, Казахстані, Туркменістані та Узбекистані. "Інакше буде зірвано виконання контрактів з європейськими країнами. Не можна забувати і про те, що газу вистачає впритул і для потреб споживачів Росії. З цією метою, як і Україна, Росія планує збільшити видобуток вугілля. Вже затверджена програма розвитку вугільної промисловості до 2030 р., яка повинна оперативно поповнити через 5-10 років брак газу", - підсумовує експерт.

Нагадаємо, учора, 4 січня ц.р., заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов заявив, що ВАТ "Газпром" в даний час не в змозі задовольнити заявки європейських споживачів на додаткові поставки газу понад законтрактованих обсягів.