ua en ru

Ринок акцій Японії 25 січня закрився зниженням індексу Nikkei на тлі банківського плану Б.Обами.

Ринок акцій Японії 25 січня 2010 р. закрився зниженням звідного індексу Nikkei другу сесію підряд на тлі банківського плану Барака Обами, направленого на скорочення системних ризиків у фінансовому секторі. Інвестори по всьому світу з побоюванням сприйняли анонсовані Білим домом заходи, що загрожують помітно понизити норми прибутку американських банків. Фондові індекси США впали за підсумками останніх торгів на 2,1-2,7%, услід за Уолл-стріт знижувалися і котирування в Азії. Падіння індексів, проте, було обмеженим на тлі сьогоднішнього підйому ф'ючерсів на біржові індекси в США.

Додатковий тиск на японські котирування надає ієна, що зміцнюється. Акції найбільшої в світі автомобілебудівної компанії Toyota Motor Corp., одержуючою значну частку виручки в американській валюті, подешевшали за підсумками дня на 2,1%, акції конкуруючої Honda Motor втратили у вазі 1,7%. У мінусі на 0,9% закрилися папери Tokyo Electron, другого за величиною в світі виробника мікроелектронного устаткування. Не останню роль в цьому зіграла заява американського чіпмейкера AMD про те, що продажі його мікропроцесорів в I кварталі 2010 р. швидше за все скоротяться.

Акції компанії Nissha Printing Co., яка, зокрема, випускає покриття для сенсорних панелей мобільних телефонів, впали на 7,6%, після того, як компанія знизила прогноз по річному прибутку на 19%, пояснивши це значним падінням цін на її продукцію. На 4,2% подешевшали папери нафтохімічної компанії Mitsui Chemicals - японська ділова преса повідомила, що компанія не покаже операційного прибутку за підсумками кварталу з жовтня по грудень 2009 р. всупереч очікуванням аналітиків.

За підсумками торгів 25 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 77,86 пункту (-0,7%) - до 10512,69 пункту. Курс долара до ієни 22 січня ц.р. знизився по відношенню до долара на 0,2 дол. і склав 90,07 ієни/дол.