ua en ru

Ринок валюти в Україні повинен регулюватися єдиним базовим законом, - НБУ

Ринок валюти в Україні повинен регулюватися єдиним базовим законом, - НБУ Фото: Олег Чурий, заступник Глави Національного банку України (Julia Berezovska/ Press office NBU)

Ринок валюти в Україні регулюють понад 200 нормативних актів

На заміну чинного законодавства щодо валютообмінних операцій в Україні, необхідно прийняти єдиний рамковий закон "Про валюту". Про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник Голови Національного банку Олег Чурий, передає кореспондент РБК-Україна.

На його думку чинне на даний момент законодавство щодо валютообмінних операцій в Україні заплутане і суперечливе.

"Сьогодні те законодавство, яке регулює валютообмінні операції, складне, заплутане і суперечливе. Для цього необхідно мати один закон, який буде регулювати цю діяльність ... В майбутньому ми бачимо один базовий закон, який буде називатися Закон "Про валюту", - заявив Чурий.

Крім того, за його словами, ринок буде регулюватися окремими положеннями закону "Про НБУ" та закону "Про Банки". Зараз ринок валюти в Україні регулюють понад 200 нормативних актів.

Чурий зазначив, що прийняття закону "Про валюту" відповідає нормам угоди про асоціацію з Європейським Союзом і встановлює свободу руху капіталів. Рамковий законодавчий акт повинен стосуватися організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду.

"Ми визначаємо валютні цінності, такі як національна валюта, іноземна валюта і банківські метали. Всі розрахунки повинні проходити в національній валюті, в українській гривні, за винятком деяких операцій, таких, як надання банківських послуг", - вважає Чурий.

Як повідомлялося раніше, 2 березня Національна рада реформ підтримав подання на розгляд Верховної Ради пропозиції НБУ до проекту закону "Про валюту".