ua en ru

Ринок РФ втратив третину імпортного молока та м'яса й половину рибної продукції після контрсанкцій

Ринок РФ втратив третину імпортного молока та м'яса й половину рибної продукції після контрсанкцій
Російський ринок втратив третину імпортного молока та м'яса й половину рибної продукції після контрсанкцій.

Російський ринок втратив третину імпортного молока та м'яса й половину рибної продукції після контрсанкцій. Про це свідчать дані Федеральної митної служби РФ за III квартал 2014 р., передає РБК.

Згідно з даними, імпорт продуктів в РФ "санкційного списку" різко скоротився в III кварталі 2014 р. порівняно з аналогічним періодом 2013 р.: постачання молочних товарів в натуральному вираженні впали на 26%, м'ясних - також на 26%, рибних - на 48%, овочів - на 0,2% (у грошовому вираженні - на 6%), фруктів - на 8%.

Як повідомляв РБК в жовтні, Россільгоспнагляд розвинув бурхливу діяльність: зарубіжні постачальники за приблизно два місяці, що минули з введення продуктового ембарго, отримали майже вдвічі більше дозволів, ніж за той же період роком раніше: 89 проти 53 за серпень-вересень 2013 р. Схвалення відомства в основному отримали компанії з Південної Америки та Азії, саме їхні товари повинні замінити вибув імпорт.

Попередні дані ФМС підтверджують, що з жовтня, тобто з початку IV кварталу, що вибули продукти стали заміщатися швидше: ввезення молочних продуктів за цей місяць збільшився до вересня на 44,7%, м'ясних - на 11,4% (тільки птиці - на 91,9%, свинини - на 43,3%), рибних - на 36,7%, овочів - на 85,6%, фруктів - на 17,5%.

Втім, вже у III кварталі деякі продукти, що були ввезені в РФ з нетрадиційних для їх поставок територій. Наприклад, з Грузії вперше з 2013 р. на російський ринок потрапили помідори, огірки, виноград, сливи і хурма, а з Казахстану - згущене молоко та вершки. Таких "екзотичних" товарів, за підрахунками РБК, виявилося близько двох сотень.

Нагадаємо, сьогодні Росія заборонила ввезення сироподібних продуктів з України.