ua en ru

Ринок нерухомості в січні: крок вперед, два назад

Напередодні Нового року було прийнято кілька ключових для ринку нерухомості рішень. Найбільш резонансні з них - новий податок на нерухомість і закон про мораторій на вилучення банками заставного майна. Але поки ринок у січні готувався «жити по-новому», більшість нововведень встигли відзначити або відкласти.

Напередодні Нового року було прийнято кілька ключових для ринку нерухомості рішень. Найбільш резонансні з них - новий податок на нерухомість і закон про мораторій на вилучення банками заставного майна. Але поки ринок у січні готувався «жити по-новому», більшість нововведень встигли відзначити або відкласти.

Нові та старі податки

Згідно із Законом про внесення змін до Податкового кодексу, прийнятому 28 грудня, з 2015 року всі без винятку власники нерухомості повинні були платити податок у розмірі до 2% від мінімальної заробітної плати понад передбаченої законом пільги в 60 кв. метрів для квартир і 120 кв. метрів-для будинків. Остаточний розмір пільги надали встановлювати місцевій владі.

Столична влада вже встигли встановити максимальну ставку податку для киян - 24,36 грн за кожен «зайвий» квадратний метр. Однак у середині січня в Державній фіскальній службі заявили, що в 2015 році будуть стягувати податки за ставками 2014-го: 1% в рік від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр понад пільгових 120 кв. м для квартири і 240 - для дому. Так що питанням, як і скільки платити, поки доведеться зайнятися тільки власникам великих площ.

З цього, зараз найвигідніше купити квартиру в Києві без посередників з невеликим метражем.

За попередніми правилами вирішили обкладати податком і спадщину. У документі, поданому урядом на розгляд Верховної Ради пропонувалося ввести оподаткування за ставкою 5% від суми успадкованого майна для спадкоємців першої черги. Проте норма так і не була прийнята, і в цьому році, як і раніше, платити податок доведеться тільки спадкоємцям другої черги.

Зате вводиться новий податок для орендодавців. Згідно зі змінами до Податкового кодексу, вони зобов'язані платити військовий податок у розмірі 1,5% доходу. Правда, враховуючи, що більшість орендодавців декларувати доходи не поспішають, навряд чи варто чекати черги біля кас. Навіть незважаючи на те, що за ухилення від сплати загрожує штраф в 25% від суми податку.

Мораторій на вилучення заставного майна виявився фейком

13 січня Президент наклав вето на ухвалений Верховною Радою напередодні нового року закон про мораторій на відчуження заставного майна.

Більше того, за день до вето президента розпочала роботу і біржа банківської застави, на якій припускають виставляти на торги практично будь-яке майно - від побутової техніки до будинків, квартир та земельних ділянок. В принципі, це цілком європейська практика, хоча позичальники з нею не згодні.

Те, що ці дві події сталися практично одночасно - швидше за все, просто збіг. Мораторій стосувався тільки заставної нерухомості, тоді як на біржі будуть представлені й інші види майна, вилученого банками.

Втім, Верховна Рада готується подолати вето, так що в недалекому майбутньому нам доведеться спостерігати продовження цієї епопеї.

Укрдержреєстр ліквідовано, а реєстр нерухомості тепер доступний онлайн

У Мін'юсті вирішили, що створена урядом Януковича-Азарова Державна реєстраційна служба не виправдала очікувань, а тому простіше і дешевше буде її ліквідувати, а повноваження передати місцевій владі.

За словами чиновників, найбільше плутанини створило введення нового порядку реєстрації нерухомості. Як ми пам'ятаємо, на момент початку роботи реєстру, він виявився майже порожнім, в офісах реєстраційної служби утворювалися величезні черги, а збій у роботі реєстру не лише виявило корупційні схеми, але і застопорив роботу всіх служб, ним пов'язаних.

У підсумку, 21 січня Мін'юст ліквідував реєстраційну службу . Правда, на її основі збираються створити нову.
Зате з 1 січня реєстр нерухомості став доступний в онлайн-режимі. Однак дані з нього фізичним та юридичним особам зможуть надавати тільки нотаріуси за письмовим запитом. Вартість витягу з реєстру - у паперовому або електронному вигляді - становить 17 грн.

Державній іпотеці бути! Але в урізаному вигляді

Незважаючи на тотальну економію уряд таки знайшов кошти на фінансування державних програм. Правда, про нові кредити мова не йде - фінансувати будуть тільки вже наявні зобов'язання.
Всього в поточному році на всі державні програми збираються виділити 187 млн грн, з яких половина піде на фінансування програми «13/3».

Що буде з «нахалстроями» у столиці?

Напередодні Нового року Віталій Кличко заявив, що будівлі, зведені без дозволів, будуть зносити. І в січні вже з'явилася «перша ластівка» - Київський апеляційний господарський суд постановив знести одіозний РК «Східна брама» в Бортничах.

Зрозуміло, що рішення суду саме по собі мало що значить. Його як мінімум можна оскаржити. Тільки коли забудовник або виконавча служба знесе будівля, інші недобросовісні компанії почнуть замислюватися над тим, чи варто подібне підприємство починати, а інвестори - має сенс вкладати кошти в будівництво без необхідної дозвільної документації.

Більшість січневих нововведень будуть впливати на ринок нерухомості протягом всього року, а то і довше. Швидше за все, до існуючих нововведень додадуться нові, зокрема, НБУ планує ще більше обмежити обіг готівкового долара. Чи означає це, що розрахунки на ринку нерухомості нарешті будуть здійснюватися в гривні, покаже час. Але, схоже, нас чекає ще один рік адаптації до чергових ринковим реаліям.
Джерело: domik.ua