ua en ru

Ринок нерухомості: ситуація зараз і що нас чекає через рік

Ринок нерухомості за підсумками літа залишається млявим і пасивним. Більшість продавців не готові сильно знижувати ціни, а покупці зайняли вичікувальну позицію. Зате весь попит на житло перемістився в оренду - вона зараз на сильному підйомі.

Ринок нерухомості за підсумками літа залишається млявим і пасивним. Більшість продавців не готові сильно знижувати ціни, а покупці зайняли вичікувальну позицію. Зате весь попит на житло перемістився в оренду - вона зараз на сильному підйомі.

Оренда житла бере верх над покупкою

Серед тенденцій 2014 року - переміщення попиту в оренду житла. Особливо це стосується областей, які прийняли більше внутрішніх переселенців. "Відбулася дуже велика вимушена міграція населення вглиб країни. І ця міграція формувала новий попит в економ-сегменті оренди. В основному ми побачили дуже великий сплеск попиту в прилеглих областях - Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській областях, у Києві та Львові. Така міграція відбувається і сьогодні, в основному - в сегменті оренди", - аналізує Сергій Злидень.

Ринок оренди особливо пожвавився в серпні-вересні, ціни на оренду житла зросли на 15-20%. Що стосується купівлі-продажу, то тут цей вимушений попит не приніс змін, пишуть Фінанси.

За словами голови комітету АФНУ з статистики і аналітики Едуарда Бразаса, в даний час пропозиція в Києві та містах-мільйонниках на ринку оренди житла складає близько 30 тис. об'єктів, з продажу - до 60 тис. об'єктів.

Вичікувальна позиція

Якщо аналізувати Київ, то в столиці тенденції збереглися такі ж, як і на решті стабільній території. "Ми бачимо, що первинний ринок нерухомості перебуває в дуже жвавому стані. Швидше за все, це пов'язано з тим, що громадяни України, забираючи свої кошти з банківських депозитних рахунків, в першу чергу з метою збереження капіталу переводять ці кошти на квадратний метр. Відмінність переведення цих коштів, у порівнянні з попередніми кризами, це вкладення грошей саме на первинний ринок. Хоча первинний ринок сьогодні має певний коефіцієнт ризику, тому що це недобудоване житло", - порівняв Злидень.

Відсоток торгу при реальних угодах у 2014 році становить 5-10%, тоді як в 2013 році він коливався в межах 5%.
"У нас, завжди коли відбуваються якісь раптові події, люди займають вичікувальну позицію. Спочатку чекали, чим закінчаться політичні події, потім - чим завершиться анексія Криму, потім чекали виборів Президента, виборів до парламенту. Звичайно, є ті, хто вирішують свої насущні проблеми. Але, тим не менш, вичікувальна позиція підтверджується кількістю угод. Зараз кількість угод на вторинному ринку Києва вимірюється сотнями - не тисячами. І ринок можна назвати "стабільно поганим", - розповів Едуард Бразас.

З первинної нерухомістю краще - вона обігнала вторинну і робить великі кроки вперед. "Але, тим не менш, не так багато там покупців. Хоча це дозволяє первинного ринку існувати досить стерпно. Ми не бачимо зараз скандалів, заморожених будівництв і т. д. Ті, хто залишилися на ринку, розуміють, як вони працюють, і у них є зрозумілі джерела фінансування, що дозволяє їм закінчувати проекти. Тому з'явився певний елемент довіри клієнтів до забудовників, і вони поступово переміщуються з вторинного ринку на первинний", - додав він.

Особливо добре себе почуває цей ринок в передмісті Києва. За рахунок більш низьких цін він приваблює багатьох клієнтів.
Як підрахували аналітики пошукача нерухомості МІСЯЦІВ, у вересні поточного року середня вартість квадратного метра в споруджуваних РК, розташованих на відстані до 5 км до столиці склала 8750 грн. А ось в ЖК, віддалених від Києва на відстань 5-10 км квадратний метр дешевше на 1350 грн і становить, в середньому, 7400 грн.

Ще дешевше коштує житло в комплексах, побудованих на відстані 10-15 км від Києва - тут середня вартість квадратного метра становить 7100 грн. Але дешева нерухомість в тих РК, які будуються на відстані 15 км від столиці - забудовники пропонують таку нерухомість, в середньому, за ціною 6900 грн за кв. м.

В межах столиці новобудови пропонують у Подільському районі - 14850 грн за кв. м, у Шевченківському - 12600 грн, у Дніпровському - 12560 грн та Оболонському - 11360 грн за кв. м. Дешевше квадратний метр коштує в у Дарницькому та Деснянському районах - - 9700 грн і 9100 грн. відповідно.

На вторинному ринку столиці ціни залишаються незмінними. "Є поодинокі випадки, коли об'єкти продавалися зі значним дисконтом. Але їх мало і вони не впливають на загальну статистику. 90% потенційних покупців зараз цікавляться житлом класу економ - це одне -, двох кімнатні квартири вартістю до 80 тис. доларів. Якщо продається житло середнього рівня, краще й дорожче, то власникам треба приборкати свої ілюзії, бажання потримати житло на два-три місяці довше і дочекатися того, хто дасть на кілька тисяч більше. Швидше за все, це може затягнутися на кілька років і прийде той, хто дасть на кілька тисяч менше", - порівняв Едуард Бразас.

Що буде в наступному році?

"Якщо говорити про наступний рік, то ми швидше будемо говорити про ринок оренди, ніж ринку продажів", - говорить Едуард Бразас. Розкрутити ринок нерухомості не вийде через майбутні вибори і невизначену ситуацію з АТО. Ситуація залишатиметься стабільно поганий, але тим не менш експерт не прогнозує і різкого падіння.

"Всі фактори, які могли спрацювати на падіння вже спрацювали. З одного боку, сто мільярдів гривень, які забрали з депозитів, глобально на ринок не прийшли, з іншого боку, недовіра до банківської системи існує. Якщо ці гроші будуть продовжувати просочуватися на ринок, це не дасть йому померти. Але і не призведе до сильного росту. Це буде стосуватися житлової нерухомості - комерційна залишиться в дуже поганій ситуації", - прогнозує експерт.

Хтось рятує гроші від знецінення, хтось зважує ризики. А ще у когось рівень доходів не такий, щоб дозволити собі покупку квартири. Ще враховуючи захмарні відсотки за нашими іпотечними кредитами. Тому оренда житла ще не скоро здасть свої лідерські позиції на ринку нерухомості.