ua en ru

Ринок нерухомості Києва: найбільш важливі процеси, події і тенденції серпня

Падіння ділової активності на вторинному ринку. Як ми і прогнозували в серпні вторинний ринок нерухомості працював на низьких обертах. Порівняно з липнем знизилася кількість заявок на купівлю, дзвінків по рекламі, переглядів і угод. Знизилася і кількість пропозицій, вибір став помітно вже.

Падіння ділової активності на вторинному ринку

Як ми і прогнозували в серпні вторинний ринок нерухомості працював на низьких обертах. Порівняно з липнем знизилася кількість заявок на купівлю, дзвінків по рекламі, переглядів і угод. Знизилася і кількість пропозицій, вибір став помітно вже.

Певною мірою все це можна пояснити періодом масових відпусток. Але в основному це реакція продавців і покупців на зростання рівня невизначеності, різке зниження курсу гривні, а також прагнення держави витіснити долари з готівкового обігу і, отже, з ринку нерухомості. Вкрай складно проводити угоди в умовах, коли незрозуміло який курс гривні буде через кілька днів, чи вдасться отримати необхідну суму в банку, конвертувати долари в гривні та/або гривні в долари.

За нашими спостереженнями, на зміну постійної тривожності поступово приходить відносний спокій, готовність прийняти неприємні зміни такими, якими вони будуть. Люди втомилися переживати, втомилися приймати відповідальні рішення в умовах війни, економічної і політичної кризи. Не варто забувати, що на ринку нерухомості відмова від прийняття рішення - це нерідко теж рішення.

Втома, як психологічна, так і фізична, неможливість вирішити свої проблеми в найближчому майбутньому і стали основними причинами спаду ділової активності. У серпні багато учасників вторинного ринку скористалися періодом відпусток, зняли свої заявки і пропозиції, деякі просто виїхали з міста, відключивши мобільний зв'язок. Організувати в серпні перегляди продаваних квартир було дуже складно.


Збавив оберти і первинний ринок нерухомості

Хоча на багатьох будівництвах робота йде з раннього ранку до пізнього вечора, а провідні будівельні компанії навіть запускають нові масштабні проекти , тим не менш, в умовах війни, поглиблення економічної кризи та різкого просідання курсу гривні, ризики інвесторів і будівельників зростають; забудовники піднімають ціни в гривнях . Все це негативно позначається на діловій активності.

Аналізуючи положення на первинному ринку житла, необхідно відзначити посилення нагляду за будівництвом у Києві. Міра ця давно назріла; забудовники нерідко порушують містобудівні норми, вважаючи за краще отримувати від чиновників необхідні документи і розв'язувати можливі конфлікти з допомогою хабарів. Новий мер Києва Віталій Кличко неодноразово обіцяв покінчити з хабарами, навести порядок у будівельній галузі та видачі дозволів на забудову.

Поки незрозуміло, наскільки кардинально зміниться ситуація. Негативний досвід у киян вже є - це ж обіцяли і попередні керівники міста, в тому числі і Леонід Черновецький. Тим не менше, певні кроки нова влада Києва вже зробили. Столична інспекція державного архітектурно-будівельного контролю видала низку розпоряджень про зупинення будівельних робіт і скасувала відповідні декларації по об'єктах, де забудовниками занижена категорія складності будівництва. На думку інспекторів, це може призвести до аварійних ситуацій, несе загрозу інвесторам і жителям прилеглих територій. Жителі сусідніх будинків радіють, інвестори переживають і обурюються. При цьому багато хто схиляється до того, що і на цей раз окремі проблеми намагатимуться вирішити за допомогою хабарів.

Найуспішніше в серпні працював ринок оренди.
Тут кількість угод настільки зросла, що багато власників квартир поспішили перейти з ринку продажів на ринок оренди . Але і вони не змогли задовольнити попит у багатьох сегментах ринку. Ціни на оренду поповзли вгору, вибір більш-менш доступного житла зараз дуже обмежений.

В принципі, активізація ринку оренди в кінці літа - початку осені відбувається щороку. Саме в цей час студенти підшукують житло - хто ліжко-місця, хто кімнати, а хто і квартири. У серпні у багатьох орендарів «зі стажем» закінчуються договори, і вони переселяються з урахуванням місця роботи, цін і накопиченого досвіду. Але в даному випадку масштаби переселень зовсім інші.

Основна причина активізація ринку оренди - потік біженців з Донбасу. Біженців у Києві та містах-супутниках - тисячі, і лише у деяких є можливість поселитися до родичів, в пансіонати та гуртожитки. Придбати будинки і квартири можуть лише одиниці. Інші намагаються орендувати житло.

Оскільки грошей у біженців, як правило, небагато, а з працевлаштуванням проблеми, то найбільшим попитом користується «дешеве» і «найдешевше житло. Таке житло нерідко здається за один день, і це при тому, що власники квартир досить ретельно підбирають майбутніх квартирантів. Побоюються не тільки агресивно налаштованих людей, але і сімей з дітьми. Особливо, якщо в родині ніхто не працює. Якщо і здають, то вимагають відразу сплатити за кілька місяців, істотно підвищують заставу, підвищують орендну плату за кожного додаткового мешканця.

Звичайно, таких орендодавців можна дорікнути в черствості. Але і зрозуміти їх можна. Надія на державну фінансову допомогу біженцям - слабка, гідної роботи немає, заощадження рано чи пізно закінчуються, повертатися багатьом біженцям нікуди. Опинившись в подібній ситуації, біженці цілком можуть відмовитися платити, і виселятися.

Прогноз на вересень і найближче майбутнє

У вересні київський ринок нерухомості, як правило, помітно оживає. Продавці і покупці спрямовуються на ринок після відпусток, намагаючись насамперед розібратися в нових тенденціях і цінах. Якщо за літо тенденції не змінилися, а таке буває досить часто, то багато хто знову покидають ринок, сподіваючись вирішити свої фінансові й житлові проблеми в майбутньому.

Що ж стосується нашого прогнозу на вересень, то ми виходимо з того, що інерція ринку нерухомості дуже велика. А раз так, то що встановилися на ринку тенденції, швидше за все, продовжаться, принаймні, ще місяць.

Це означає, що середня ціна пропозиції знизиться у вересні на 2-3%, а ринок нерухомості буде як і раніше працювати на низьких обертах.

Джерело: domik.ua

Ринок нерухомості Києва: найбільш важливі процеси, події і тенденції серпня