ua en ru

Ринок двосторонніх договорів з продажу електроенергії вимагає технічного доопрацювання – учасник ринку

Ринок двосторонніх договорів з продажу електроенергії вимагає технічного доопрацювання. Про це заявив виконавчий директор Донбаської паливно-енергетичної компанії (ДПЕК) Юрій Риженков.

«Недоліки звичайно є їх досить багато. Один з них це проблеми в угоді між виробниками та покупцями електроенергії. Тобто виробниками електроенергії, що продається на експорт зокрема до Європи є Бурштинська електростанція, яка належить «Західенерго». У той же час продавцем є ДП «Енергоринок» який може не завжди прийняти до уваги економічні або технічні проблеми та обмеження, які можуть існувати на Бурштині.
У першому півріччі, особливо в першому кварталі, з ряду причин був брак вугілля на складах Бурштинської ТЕС, і вона не могла виробляти електроенергію. У той же час «Енергоринок» теоретично міг цю електроенергію продавати і ми входили в неприємну ситуацію, коли «Енергоринок» продавав товар який Бурштин не міг виробити або виробив зі значними для себе збитками. Потрібно подивитися які треба вносити зміни в порядок щоб вирішувати ці проблеми без аврального залучення всіх гравців ринку» - заявив Ю.Риженков.

Він зазначив що представники ДПЕК входять до складу робочої групи з доопрацювання умов проведення аукціонів. За словами Ю.Риженкова для України було б добре використовувати досвід Великобританії та Росії в питаннях дерегуляції енергоринку. У той же час, в Україні досить добре опрацьована нормативна база протягом останніх 10-ти років в сфері регулювання ринку електроенергії, зазначив Ю.Риженков.