ua en ru

Ринкова ціна на енергоресурси забезпечить галузь інвестиціями у видобуток, - розслідування

Ринкова ціна на енергоресурси забезпечить галузь інвестиціями у видобуток, - розслідування Фото - з відкритих джерел

ЗМІ написали про відмінності між формулами "Дюссельдорф+" і "Роттердам+"

Ринкова ціна на вугілля та газ на основі імпортного паритету, яка передбачена формулами Дюссельдорф+ і Роттердам+, дозволяє забезпечити інвестиції у вітчизняний видобуток енергоресурсів. Про це йдеться в статті у виданні "Бізнес" під назвою "Скандальні" реформи".

Як пише видання, основним джерелом залучення грошей в газовидобуток є введена навесні 2016-го року формула ціни на газ, прив'язана до європейського хабу NCG. Те, що українські тарифи закладаються ціни європейського ринку, з одного боку дозволяє імпортувати газ із західного напрямку (понад 30%), з іншого – забезпечити інвестиції у вітчизняний газовидобуток. До 2020 року уряд розраховує вийти на повне самозабезпечення України своїм власним газом і навіть почати його експорт.

Автор підкреслює, що за аналогічним принципом побудована формула розрахунку вартості енергетичного вугілля "Роттердам+доставка", яка прив'язана до найбільшого в Європі голландського вугільного хабу ARA (Амстердам, Роттердам, Антверпен). Як і в ситуації з газом, її завдання на першому етапі – компенсувати дефіцит вугілля для ТЕС (а в цьому році він складе близько 25%) за рахунок зовнішніх поставок.

У середньостроковій перспективі – витіснити імпорт за рахунок нарощування власного видобутку. Тому, як і в газі, так і у вугіллі існує єдина ціна для імпортного та українського енергоресурсу, наголошується в статті.

Відмінності між формулами полягають лише в тому, що "Дюссельдорф+" діє для всіх споживачів без винятку, а вугільно-енергетичний "Роттердам+" поширюється тільки на непобутових споживачів, пише автор. В електроенергетиці поки зберігається ситуація перехресного субсидування промисловістю тарифів для населення, які досі залишаються найнижчими в Європі.

Між тим, за тимчасовою "Роттердам+" гряде реформа ринку електроенергії (прийнятий у цьому році закон "Про ринок електричної енергії") і до 2020 р. НКРЕКП втратить будь-який вплив на формування тарифів. Відповідно, перехресне субсидування також буде ліквідовано.

Раніше експерти і чиновники заявляли, що створення повноцінного ринку неможливе без відкритого і прозорого ціноутворення. На думку директора Енергетичного співтовариства Януша Копача, ціни в енергетиці повинні бути дерегульовані, що призведе до зростання інвестицій в галузь. Важливість ринкового ціноутворення підкреслює і директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер. На його думку, саме цей фактор є у низці вирішальних для приходу в українську енергетику іноземних інвестицій.